Események

Tüdőszűrés 2019.

Naptár
karítatív
Dátum
2019. jún.. 04. 9:00 - 2019. jún.. 06. 13:00
Helyszín
Móra Ferenc Műv. Ház IKSZT

Leírás

A Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórházának Tüdőgondozó Intézete 2019. június 4-6. között minden nap 9-13 óráig lakossági tüdőszűrést tart Pusztamérgesen a Művelődési Ház előtt!

A tüdőszűrés igénybevételére vonatkozó szabályok a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető betegségek megelőzését és korai felismerését szolgáló egészségügyi szolgáltatásokról és a szűrővizsgálatok igazolásáról szóló 51/1997. (XII. 18.) NM rendelet, továbbá a térítési díj ellenében igénybe vehető egyes egészségügyi szolgáltatások térítési díjáról szóló 284/1997. (XII. 23.) kormányrendelet alapján:

 • 40 éves kor felett a tüdőszűrő vizsgálat évente egy alkalommal, beutaló nélkül, térítésmentesen vehető igénybe
 • 40 éves kor alatt:
 • a megelőző célú tüdőszűrésért térítési díjat kell fizetni, melynek összege: 1.700 Ft
 • Járványügyi szempontból indokolt esetben (tbc gyanú), háziorvosi beutalóval térítésmentesen igénybe vehető
 • A foglalkozás egészségügyi („Alkalmassági”) vizsgálat kortól függetlenül térítésköteles vizsgálat. Térítési díj: 1.700 Ft.
 • Nem kell térítési díjat fizetni a tüdőszűrő vizsgálatért, ha annak igénybevételére a szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. Törvény 2.9. (1) bekezdés a)-c) pontja szerinti szakképzési intézményekben oktatásban részesülők szakmai alkalmassági vizsgálatai keretében kerül sor. A törvény hatálya alá tartozó szakképzési intézmények:
  • szakközépiskola
  • szakiskola, ideértve a speciális szakiskolát és a készségfejlesztő speciális szakiskolát
  • felsőoktatási intézmény

 

A szűrővizsgálat térítésmentes igénybevételéhez minden esetben a vizsgálatkérő oktatási intézmény iskolaorvosának beutalója szükséges.

A 40 év feletti biztosítottak részére az évente egy alkalommal igénybe vehető térítésmentes lakossági tüdőszűrést csak abban az esetben tudjuk elvégezni, amennyiben rendelkeznek a mobil szűrés helyszínén állandó vagy ideiglenes lakcímmel. Ennek hiányában szíveskedjenek felkeresni a lakóhelyük szerint illetékes tüdőgondozó intézetet! A térítésköteles foglalkozás egészségügyi tüdőszűrést valamennyi szűrésre jelentkező biztosított részére elvégezzük. Térítési díj: 1.700 Ft.

Tüdőszűrés térítési díjának befizetése:

A tüdőszűrés térítési díját a szűrőbuszon készpénzzel kell kifizetni, a szűrővizsgálat elvégzése előtt. A szűrőbusz dolgozói számlát állítanak ki a befizetésről, melynek első példányát megkapja a szűrésre jelentkező páciens.

Tüdőszűrési eredmények kiadása:

A térítésköteles tüdőszűrések negatív eredményeit a tüdőszűrés elvégzése után 4 héten belül postázzuk a háziorvos részére. A térítésmentes szűrési eredmények az eddigi gyakorlatnak megfelelően átvehetők a szűrés elvégzése után 4 héttel a területileg illetékes Tüdőgondozó Intézetben (Mórahalom).

A tüdőszűrésen kiemelt lakosok továbbvizsgálása akár térítésköteles akár térítésmentes tüdőszűrésről van szó, az illetékes Tüdőgondozó Intézet (Mórahalom) végzi el.

Partnerek

 

 

 

 

 

 

 

 

Go to top