A depresszió kedvezőtlen hatása a munkavégzésre

Tisztelt Intézményvezető!

Egészségfejlesztési Irodánk (EFI) szeretné felhívni a figyelmet a depresszió munkavégzést érintő kedvezőtlen hatásaira, továbbá segítséget kíván nyújtani ezen hatások mérséklésében. A téma fontosságát részben az adja, hogy hazánkban évente kb. 700 ezren szenvednek depresszióban, aminek komoly gazdasági következményei vannak. A világjárvány miatt a helyzet súlyosbodik.

Depresszió kedvezőtlen hatásai

A depresszió bizonyítottan nem teljes értékű munkahelyi jelenlétet („presenteeism”), munkateljesítmény csökkenést és munkaidő kiesést okoz. Ez jelentős terhet ró társadalmunkra. Néhány elgondolkodtató adat:

  • A WHO becslése alapján az Európai Unióban évente kb. 70 milliárd eurós veszteséget eredményez a depresszió okozta termelékenység csökkenés.
  • Egyes statisztikák alapján a depresszióban szenvedő munkavállalók átlagosan 5,6 munkaórát veszíthetnek el hetente és tíz depresszióban szenvedő munkavállalóból a betegség miatt egy kiesik a munkából.
  • Magyarországon a tartós munkaképesség-csökkenés harmadik leggyakoribb oka a depresszió a Magyar Pszichiátriai Társaság szerint.
  • A COVID-19 járvány okozta testi és lelki megterhelés miatt egyes becslések alapján 15-20%-kal emelkedett a depressziósok száma.
  • A depresszióban szenvedők fele nem részesül kezelésben.
  • A depresszió kezelésébe befektetett minden egyes összeg négyszeresen térül meg a jobb életkilátásoknak és munkaképességnek köszönhetően.

Mit tehet Ön ezen teher csökkentésére?

A depresszió esetén is érvényes, hogy a megelőzésre kell törekedni. Továbbá a betegség korai felismerése és az időben megkezdett kezelés jelentősen csökkenti a betegség okozta kedvezőtlen egyéni, szociális és munkahelyi hatásokat is.

Megelőzés

A tartós stressz növeli a depresszió kialakulásának az esélyét, ezért a depresszió megelőzésének fontos eszköze a megélt munkahelyi stressz csökkentése. Ez elérhető a stresszt kiváltó munkahelyi tényezők kedvező befolyásolásával (pl. belső szervezeti kommunikáció javítása) és/vagy a munkatársak stresszel kapcsolatos megküzdésének fejlesztésével (pl. Williams életkészségek tréning tartása). A munkahelyi stresszel kapcsolatban egy következő levélben küldünk tájékoztatót. Hasznos információk érhetők el a www.munkahelyistresszinfo.hu oldalon.

Korai felismerés és kezelés

Növelje annak az esélyét, hogy Ön és munkavállalói felismerjék a depresszió jeleit és segítséget tudjanak nyújtani depressziós munkatársuknak. Ezáltal részben megelőzhető, hogy az adott dolgozó kiessen a munkából, vagy annyira elhatalmasodjon betegsége, hogy képtelen legyen munkáját ellátni és elveszítse állását, ami miatt a munkáltatónak pénzt és energiát kell áldozni az új munkaerő toborzásra és a betanításra.

Ismertesse meg munkatársait a depresszió tüneteivel, kezelési lehetőségével és munkára gyakorolt hatásaival. Az ismeretbővítés történhet pl. belső levelezési rendszerben kiküldött rövid információs tartalmakkal, figyelemfelhívó plakátok kihelyezésével vagy vezetőknek, kisvezetőknek szervezett rövid workshopokkal. Hiteles információk érhetők el az ifightdepression.com/hu oldalon, továbbá segítségképpen csatolva küldünk egy tájékoztató plakátot és egy tájékoztató füzetet.

Kérdőív segítségével lehetőség nyílik a még fel nem ismert depressziós esetek kiszűrésére. Ehhez szakmai segítséget érdemes bevonni (pl. foglalkozás-egészségügy, egészségfejlesztési iroda, pszichológus).
Támogassa munkatársait, hogy szakszerű segítséget kaphassanak pl. a kezelés időszakára rugalmasabb munkaidő kialakításával vagy munkahelyi pszichológus alkalmazásával.

Segítség a Mórahalmi Egészségfejlesztési Irodától (EFI)

Pszichológusból, gyógytornászból, dietetikusból, orvosból, diplomás nővérből és szociális munkásból álló szakmai csapatunk azon dolgozik, hogy tudást adjon át, készségeket alakítson ki és programlehetőségeket biztosítson, amikkel a járásban élők megőrizhetik és fejleszthetik egészségüket. Az utóbbi két évben több mint 1000 alkalommal tartottunk egészségfejlesztő programot óvodai, iskolai és közösségi színtereken. Programjainkon összesen közel 14000 fő vett már részt. A munkahelyeknek is szeretnénk szakmai segítséget nyújtani az egészségfejlesztés területén. A jelenlegi témához kapcsolódóan például rövid kérdőíves depressziószűréssel, információs anyagok megosztásával, workshopok tartásávalpszichológiai tanácsadással tudjuk segíteni az Önök munkáját. Ezen segítségünket térítésmentesen biztosítjuk mivel EFI irodánk működését a Magyar Állam és az Európai Unió az „Egészségfejlesztés a Homokhátságon” című EFOP-1.8.19-17-2017-00019 azonosító számú projektben támogatja!

Ha érdekli a depressziószűrés vagy más segítséget szeretne kérni, akkor írjon nekünk vagy keressen minket telefonon.
Jövőre havi rendszerességgel tervezünk munkahelyi egészségfejlesztéssel kapcsolatos leveleket küldeni. Amennyiben nem szeretne ilyen jellegű levelet kapni, kérem, jelezze számunkra!

Sikerekben gazdag új évet kívánunk,

Dr. Pipicz Márton
EFI vezető
+36306841810
a Mórahalmi Egészségfejlesztési Iroda nevében

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.