A megye tortája – 2. forduló

Megtaláltuk Csongrád-Csanád Megye Tortáját! Mi már tudjuk, de nem árulhatjuk el! 2022. március 30-án az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban tartandó rendezvényünkön ismerheti meg a nagyközönség a Csongrád-Csanád Megye Tortája verseny győztesét. A nyertes torta készítője büszkén viselheti és hirdetheti, hogy a cukrászdájában készült 2022-ben, az első Csongrád-Csanád Megye Tortája.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat 300 millió forint támogatást nyert az Európai Szociális Alapból a „Megyei identitás erősítése” című és TOP-5.3.2-17 kódszámú felhívás keretében. „A Csongrád-Csanád Megyei identitás erősítése” című TOP-5.3.2-17-CS1-2020-00001 kódszámú projekt átfogó célja a megye településeinek, térségeinek közösségteremtő kezdeményezése és cselekvőképességének fejlesztése, a közösségi, térségi identitás erősítése az adott célterületen élő helyi lakosság körében. A megye térségében élő közösségek identitásának erősítésében kiemelt szerepet töltenek be a programok, rendezvények, melyek segítik a társadalmi aktivitás és együttműködés erősödését. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, mely vissza nem térítendő támogatás.

sajtóközlemény

A verseny második fordulóját a Magyarország Tortája verseny már jól bevált tematikája alapján bonyolítottuk le, mely az első ilyen verseny a megyék történetében. A második fordulóba jutott torták ABC sorrendben a következők:

  • Aranyhomok / Készítette: Nóll-Uhrner Mónika – Monka Meseboltja Szeged
  • Csanád Vezér Csemegéje / Készítette: Gyuris László Virág Cukrászda Szeged
  • Hagymás álom / Készítette: Papp Róbert – Papp Cukrászda Makó
  • Homoki Kabakos / Készítette: Horváth Vivien – Szőke Cukrászda Hódmezővásárhely

A döntőbe jutott cukrászok a Szegedi Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakképző Iskola cukrászműhelyében készítették el alkotásaikat, melyekben Csongrád-Csanád megye jellegzetes gyümölcsei, zöldségei és fűszerei is szerepet kaptak. A verseny kezdeti izgalmán hamar felülemelkedtek a cukrászok, és segédeikkel együtt nagy odafigyeléssel kezdtek bele a munkába. A torták minden elemét, és a díszítést is a helyszínen kellett elkészíteniük. Ezen munkafolyamatokra 4 óra tiszta munkaidőt kaptak. A lelkes munkakezdést követően, amikor kisültek az első tortalapok, illetve elkészültek az első összetevők, nyugalom költözött a cukrászműhelybe.

A szakmai és társadalmi zsűri szemügyre vette a torták megalkotásának mozzanatait, technikai folyamatait, trükkjeit. Elmondásuk szerint a verseny ezen pontján a zsűri a tortákat apró részleteiben vizsgálja, külön elemezve a rétegeket, figyelve a textúrákat, és így kóstolta még az alkotóelemeket is. A hat főből álló zsűri az elkészült tortákat az első fordulóhoz hasonlóan a kóstolás után pontozta és figyelembe vette a munkafolyamatok közben mutatott aktivitást, szakmaiságot is.

Gémes László elmondta, nagyon büszke a cukrászokra és remekbe szabott alkotásaikra. Fontosnak tartja, hogy a megyénk identitásának erősítése minden területen megjelenjen, és gasztronómiai értékeink is megmaradjanak az utókornak. Megköszönjük a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatását, külön köszönetet mondunk Erdélyi Balázsnak, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnökének. A verseny lebonyolításához a Szegedi Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakképző Iskola biztosította a helyszínt, diákjai pedig szakmai segítséget nyújtottak.

A verseny végeredménye 2022. március 30-án a nagyközönség számára is kiderül! A projektet a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat valósítja meg 2021.01.01-2022.09.30 között. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. A projektről bővebb információt www.csongradcsanad.hu/identitas aloldalon olvashatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük