Állami földek értékesítése

A 2020-as állami földértékesítési program folytatásának tekinthető az a törekvés, miszerint (országosan) több ezer darab, 10 hektárnál kisebb területű állami földet hirdet meg eladásra a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) szeptember elején. Ezekre a területekre – a korábbi eljárásokhoz hasonlóan – a jogszabályban foglalt feltételeket figyelembe véve bárki tehet vételi ajánlatot. A megjelent hirdetményben 5 db pusztamérgesi, jelenleg a Magyar Állam tulajdonában lévő földterületre lehet ajánlatot tenni.

A szeptember 7-én induló földértékesítési programban összesen mintegy 6625 hektárnyi területet kínálnak eladásra. A vásárolni szándékozóknak 30 nap áll rendelkezésére vételi ajánlatot tenni. Az agrártárca számára ezúttal is fontos célkitűzés, hogy az osztatlan közös földtulajdonok felszámolását gyorsítsa illetve könnyebbé tegye. Ezzel a magyar birtokpolitika több mint 30 éves adósságát kívánja orvosolni. Az előző földértékesítési programokhoz hasonlóan az eladásra kerülő földek az állami földvagyon-portfólió tisztítását is szolgálják, mivel a kis területű, jellemzően magántulajdonú területek közé ékelődő, szintén kis területű állami földek értékesítése is cél.

A meghirdetett földekre bárki tehet vételi ajánlatot, aki a jogszabályban foglalt feltételeknek megfelel. Az értékesítés elektronikus úton zajlik. A hirdetményben szerepel a földrészletek minimális vételára is, annál kedvezőtlenebb (alacsonyabb) ajánlatot nem lehet tenni. Egy hektáros mérethatárig a földművesnek nem minősülő személyek is vásárolhatnak földet, ilyen esetben az ingatlanok értékbecslésének költségét is az állam állja. Egy és tíz hektár közötti területű földre, illetve tulajdoni hányadra pedig minden földműves ajánlatot tehet az NFK honlapján található Elektronikus Pályázati Rendszeren keresztül – az ügyfélkapus azonosítást követően lehet használni.

Fontos körülmény tehát, hogy a vételi ajánlatokat csak az EPR-en keresztül fogadják, más módon nem nyújtható be vásárlási igény. A területekre vonatkozó adatok nem összevonhatóak, együttes ajánlat (több területre) nem tehető – az ilyen ajánlatok vagy a hiányosan kitöltött űrlapok hiánypótlásra történő felszólítás nélkül automatikusan elutasításra kerülnek. A vásárlásra 1 hónapnyi idő van, a rendszer 2022. október 7-én 23 óra 59 percig fogadja az ajánlatokat.
A Nemzeti Földügyi Központ oldalán közzétett földterület lista részletesen tartalmazza a feltételeket és az eljárás módját, formáját is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük