Bölcsőde avató

Hivatalosan is átadták és megkezdte működését a Babóca Bölcsőde Pusztamérgesen. A műszaki-, technikai feladatokat követő gondos előkészítő munka eredményeként 2022. november 7-én átadták a település vadonatúj intézményét. Az elképzeléseknek megfelelően 7 kisgyermek fogadására alkalmas a létesítmény, a helyek meghirdetés után gyorsan be is teltek. A beszoktatás fokozatosan történik majd, így töltődik fel a teljes létszám.

Az esemény az óvodások kedves kis műsorával vette kezdetét, amelyet Dr. Papp Sándor polgármester köszöntője követett. Fontos mérföldkő a település életében ez az intézmény és ez az esztendő is, hiszen két nagy beruházást – a másik a Félkrajcáros Étterem és Főzőkonyha – valósított meg sikeresen az önkormányzat. Ezek a reményeink szerint hozzájárulnak majd további fejlődésünkhöz, a település népességmegtartó erejének javításához – emelte ki beszédében a polgármester.
Csótiné Ördög Edit intézményvezető a megvalósuláshoz elengedhetetlen szakmai munkát emelte ki beszédében: köszönetét fejezte ki munkatársainak, az önkormányzat dolgozóinak, mindazon partnereknek, akik lelkiismeretes és alapos munkája nélkül nem jöhetett volna létre a bölcsőde. Nagy kihívásnak és nemes feladatnak tartotta és örömmel töltötte el, hogy az önkormányzat a Homokháti Szociális Központra bízta a Babóca Bölcsőde irányítását; a Központ a Homokháti Kistérség számos településén lát el szociális feladatokat, de szerinte mindazok közül az egyik leghálásabb, amikor munkájuk eredményeként a kisgyermekek arcára varázsolnak mosolyt…

A bölcsőde egy tágas csoportszobával, a hozzá tartozó fogadó helyiséggel, öltözővel, mosdóval, egyéb szociális helyiségekkel rendelkezik; a kiszolgáló helyiségek a földszinten, a gépészeti berendezések pedig a tetőtérben (a funkcionális használatra alkalmas területet nem csökkentve) kerültek elhelyezésre.
A megnyitó helyszínéül szolgáló tágas udvar is teljes tereprendezésen ment át; parkosítás és kültéri játékok telepítése teszi igazán otthonossá az intézményt.

a telekhatáron álló régi, használaton kívüli épületet lebontották

A projektről röviden:
A beruházás mintegy 150 millió forintos pályázati támogatásból valósult meg. A központi elhelyezkedésű telek az óvoda szomszédságában lévő, a hajdani Védőnői Szolgálatnak is helyet adó, önkormányzati tulajdonban lévő terület; a használaton kívüli, rossz műszaki állapotú épület helyére tervezett bölcsőde architektúrája is (a többi központi fejlesztéssel összhangban) már jelentősen hozzájárul a rendezett, letisztult településképhez.

A főbejárat elé Csótiné Ördög Edit intézményvezető, Batik Tamás, a kivitelező Ker-Ex 94 Kft. ügyvezetője és Dr. Papp Sándor polgármester sorakozott fel a nemzeti színű szalag átvágásához. Az ünnepi pillanatokban osztozott velük Natália és Soma is; a bölcsi első lakói és örömmel segédkeztek és cserébe a szalagból is megtartották a részüket – Natinak jutott a leghosszabb darabja. Társaik is hamarosan követik majd őket, decemberre lesz teljesen feltöltve a létszám.
A vidám pillanatok után Negyela Zoltán atya áldotta meg az épületet. A megjelent vendégeknek – az egészségügyi előírásoknak megfelelően némi korlátozással – lehetőségük volt megtekinteni az épület belső tereit, helyiségeit. A csoportszobában pedig már zajlott az élet, ahogyan az minden nap fog majd ezek után: a Babóca Bölcsőde hivatalosan megnyitotta kapuit.

A bölcsőde elnevezése lakossági javaslatok alapján történt, a község közösségi oldalának tanúsága szerint számos ötletes, vicces és „beszédes” javaslat érkezett a felhívásra, amelyekből – a szavazatokat és véleményeket is figyelembe véve – a képviselő-testület választotta ki a „Babóca” nevet, ami az intézmény homlokzatán még nem, de az általános hivatkozásokban már szerepel. Igazi bölcsis név ez, s a közismert mesén túlmenően a kinézete is elnyerheti a picik tetszését is: a világos falsíkokat a színes alakkeretek törik meg és az épület kétség kívül legfigyelemreméltóbb része az a „rajzolt fémszerkezet”, amely a főbejáratot díszíti – és valóban, mintha az építész által tagolt és egymáshoz képest eltolt síkok által keletkező félkész formát szakértő gyermekkezek egészítették volna ki. 🙂

a Babóca Bölcsőde épülete kora őszi napsütésben
az átadó ünnepségen készült felvételek Fotógalériánkban tekinthetők meg

Hírek rólunk, ugyanebben a témában:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük