Csipkemúzeumban jártunk

Szűkebb környezetünk épített- ill. természeti értékeinek, hagyományainak megismerését célzó „mini kirándulásaink” ez évi első állomása a kiskunhalasi Csipkeház és Csipkemúzeum volt. A sorozatnak szánt kezdeményezés célja a közeli, viszonylag rövid ídő alatt megközelíthető látnivalók megtekintése. Az első alkalom még 2021. nyarán volt, amikor a bodoglári határban található tartós szegfű tanösvényt látogatták meg a vállalkozó szellemű érdeklődők. Az koronavírus járvány őszi hulláma nem kedvezett a folytatásnak, de nem tettünk le erről a tervről.

A Bács-Kiskun megyei kisvárosban egyedül az országban – és a világon is – közel 120 éves hagyománya van a halasi csipke varrásának. Ez a tevékenység az elmúlt évszázad folyamán méltó vetélytársa lett a brüsszeli és a velencei csipkének, több kiállítás nagydíját is elnyerte, ezzel is erősítve a magyar népi iparművészet jó hírét.
A halasi csipke 100% kézi munkával készülő varrott csipke, elkészítése roppant aprólékos és időigényes. A mintákat évszázados (!) rajzok alapján, az eredeti motívumok felhasználásával, 60 féle öltésmintával – amelynek titkát csak a halasi csipkevarrók ismerik – készítik, de szívesen teljesítenek egyéni megrendeléseket is.
Az alkalmazott öltésminták mellett természetesen számos szebbnél szebb alkotás van kiállítva a tárlókban, vitrinekben; dísztárgy funkciója mellett pedig egy-egy méltatlanul kevésbé elterjedt használati módot, mint például a (alkalmi) ruházaton díszítő motívumként történő alkalmazását is bemutatja a múzeum.

Talán a hét közbeni, munkaidőbe eső órának volt köszönhető, de nyitáskor csak kis csoportunk várta, hogy megtekinthesse a múzeumot, ennek egyik előnye volt, hogy a készséges és szakavatott személyzet – akik közben csipkéket is varrtak, a látogatók legnagyobb örömére – sietség nélkül válaszolhatott a sok kérdésre, ami nézelődés közben felmerült. A látogatás kezdetén megtekintett 20 perces kisfilm pedig részletes, mindenre kiterjedő információval szolgált a csipke kialakulásától az elterjedésén, híressé válásán keresztül a majdnem megszűnés küszöbén billegve a hungarikummá válás és védjegy oltalom alá helyezésig – a három, egymáson keresztbe fektetett hal 1935 óta a halasi csipke védjegye. Akit jobban szorít az idő (ami nem is igazán összeegyeztethető egy múzeumlátogatással) az egy rövidített, 7 perces összeállításban is átutazhatja a csipke életútját – nem túlzó az összehasonlítás, mert néhány minta szinte életre kel, annyira finom és légies megjelenést kölcsönöz a kész mestermunkának.

A csipke – 1902-es születése óta – a magyar állam ajándékául szolgált a világ több híressége számára is: II. János Pál pápa, a ciprusi és a libanoni köztársasági elnök felesége, a japán császárné és II. Erzsébet brit uralkodó is a megajándékozottak között van, akárcsak Bush amerikai volt elnök felesége aki szintén tulajdonosa egy-egy szépen varrott csipkének. A halasi csipke csillaga 1935 körül ragyogott a legfényesebben – ekkor dolgoztak a legtöbben a város számára is kiemeltként kezelt Csipkeházban. Sok magyar és külföldi  (nemesi) család illetve város címerét is kivarrták már, magánszemélyek és intézmények is szívesen ajándékoztak a halasi csipkét.

Halasi csipke – a kézzel varrott csoda

A Csipkemúzeum – a Markovits Mária Kiállítóterem állandó kiállítása mellett – időszaki kiállításoknak is befogadó intézménye. Jelenleg a földszinti, Dékáni Árpád Galériában a „HALASI TŰFORGATÓK KÉZIMUNKÁI – Generációs értékek továbbadása” c. kiállítás látható, az emeleti kiállítóteremben pedig egy fotókiállítás tekinthető meg a halasi csipke múltját dokumentáló fényképekből. Eme leírás viszont csak halovány lenyomata annak a kifinomult ízléssel és szépérzékkel létrehozott munkáknak, amit a csipkevarrók egykoron (és napjainkban) véghez vittek, öregbítve ennek a szép, ám nem könnyű mesterségnek a hírnevét.

A kiállítóhely megközelítése igen kényelmes, elvéteni ha akarnánk se tudnánk az épületet, hiszen a főút átellenes oldalán lévő társasházon három emeletnyi csipke motívum hívja fel a figyelmet a látványosságra. Parkolni pedig a múzeum mögött vagy az udvarában lehetséges.

Kiskunhalason a Csipkemúzeum állandó kiállításán megtekinthető a halasi csipke múltja és jelene. A látogatóknak lehetősége van, hogy személyesen kísérjék figyelemmel a halasi csipke jó szemet és türelmet igénylő különleges folyamatát. Tegyen egy látogatást a múzeumban, ha teheti és tekintse meg ezt a páratlan szépségű, formavilágában egyedülálló, motívumaiban gazdag kézműves remeket, amit már szerte a világban ismernek és elismernek! Köszönjük a lehetőséget Pusztamérges Községi Önkormányzatnak, hogy mikrobuszaival lehetőséget biztosított az érdeklődők számára, hogy élményekkel gazdagodva meglátogathassuk a múzeumot!

További információ, fotók és múzeumtörténet a Csipkemúzeum honlapján található.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük