Egészségpercek – EFI rovat

„Lelki egészségünk védelme járványhelyzetben”

A Mórahalmi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) Rovata

A bizonytalanság, a bezártság, az elszigetelődés, a ránk zúduló hírek, a különböző élethelyzeti, anyagi, munkahelyi vagy magánéleti nehézségek lelki egészségünket veszélyeztethetik. A járványhelyzet új kihívások elé állít bennünket és változást igényel tőlünk, hogy az új helyzettel megküzdhessünk. Természetes lehet, hogy ebben az időszakban néha, rövid ideig tartó, enyhe szorongást, feszültséget, szomorúságot, félelmet vagy dühöt érzünk. Ilyenkor segíthet, ha olyanokkal beszélgetünk problémáinkról és érzéseinkről, akikben megbízunk. Fontos tudnunk, ha ezen érzéseink gyakrabban, hosszabb ideig, súlyosabb formában jelentkeznek, sőt állandóvá válnak, akkor érdemes szakember segítségét kérnünk. Ahhoz, hogy ezt megelőzhessük, néhány hasznos tanácsot szeretnénk megosztani lelki egészségünk védelmére.

Mit tehetünk lelki egészségünkért?

 • Az új helyzetben is alakítsunk ki magunknak, családunknak napirendet, ami segít megtartani életünk rendezettségét és szervezettségét, biztonságérzetet nyújtva ezáltal!
 • Törekedjünk mértékletességre a koronavírusos hírek olvasásával, hallgatásával és nézésével kapcsolatban, mert a túlzott médiafogyasztás szorongáshoz, pánikhoz vezethet. Határozzunk meg naponta egy vagy két idősávot, amikor tájékozódunk a járványhelyzetről, és ezt tartsuk is be, előtte vagy utána ne foglalkozzunk ilyen információkkal. Igyekezzünk hiteles hírforrásokat keresni. Elsősorban olyan híreket fogyasszunk, melyeknek gyakorlati hatása van életünkre (pl. kormányrendeletek kijárási korlátozásról, oktatásról vagy gazdaságról; polgármesteri tájékoztatók).
 • Ne engedjünk a túlzó negatív gondolatoknak! Tudatosan próbáljuk a valós tényeket ésszerűen figyelembe venni. Ha hajlamosak vagyunk negatívan túlértékelni dolgokat, akkor az „átkeretezés” technikája segíthet számunkra. Erről a módszerről az interneten is hasznos információkat olvashatunk.
 • Tartsunk rendszeres kapcsolatot és beszélgessünk a számunkra fontos személyekkel! Különösen fontos ez, ha otthonunkba kényszerültünk és egyedül vagyunk. Hívjuk fel telefonon akár szomszédunkat, ismerősünket is beszélgetni.
 • A járványügyi szabályok betartásával menjünk ki rendszeresen a szabad levegőre, tegyünk egészségügyi sétát vagy kiránduljunk egyet a természetben.
 • Mozogjunk minél többször otthonunkban vagy a szabadban! A rendszeres mozgás nem csak örömforrás lehet számunkra, de a feszültség és a stressz levezetésére is alkalmas.
 • Használjunk relaxációs módszereket, amik segíthetnek a stressz kezelésében! Végezzünk például légzéstechnikai gyakorlatokat, jógát, meditációt vagy autogén tréninget. A módszerek elsajátításához az interneten számos segítséget kaphatunk.
 • Végezzünk minél több olyan tevékenységet, ami örömöt okoz nekünk, és amelyek a pozitív élmények megélését teszik lehetővé számunkra!
 • Szánjunk időt a kikapcsolódásra és pihenésre! Ez különösen fontos, ha otthon dolgozunk. Tartsuk meg a munkára szánt időkeretet!
 • A gyermekek is észlelik, hogy megváltozott körülöttük a világ, ami számukra is félelmetes és szorongáskeltő lehet. Koruknak megfelelően őszintén beszélgessünk velük a járványhelyzetről, valamint tegyük lehetővé, hogy kifejezzék érzéseiket!

Milyen jelei lehetnek annak, hogy már szakemberre lenne szükségünk?

Mindannyian mások vagyunk, máshogy éljük meg a nehézségéket és máshogy jelentkezhet lelki egyensúlyunk megbillenése. Érdemes szakemberhez fordulni, ha az alábbiak közül valamelyik igaz ránk:

 • olyan érzéseink, vagy gondolataink támadnak, amelyek zavarják mindennapi életünket;
 • erős szorongás tör ránk, amit nem tudunk uralni vagy megbénít bennünket;
 • olyan testi tüneteink vannak, amelyek korábban nem voltak (pl. alvászavar, mellkasi fájdalom, gombócérzés a torokban) és más okkal nem magyarázhatók;
 • úgy érezzük, hogy elvesztettük életünk irányítását, életünk felett a kontrollt és nem tudjuk mit is kellene tennünk;
 • nem látunk kiutat jelenlegi élethelyzetünkből;
 • úgy érezzük, hogy nem tudunk megbirkózni a járványhelyzet miatt kialakult problémáinkkal.

Ingyenes segítség szakemberektől

Egy szakemberrel történő jó beszélgetés sokat segíthet lelki egészségünk helyreállításában és megőrzésében. Bátran merjünk segítséget kérni!

A Mórahalmi Egészségfejlesztési Iroda a koronavírus járványra való tekintettel egy új lehetőséget kínál azok számára, akik érdeklődnek a lelki egészségfejlesztés iránt. Ennek keretében irodánk két pszichológusa, Dusnoki-Tajti Franciska és Matolay Máté életvezetési tanácsadással segíti az érdeklődőket, hogy egy-egy problémában tovább lendülhessenek. Online vagy személyes egyéni tanácsadásra a https://forms.gle/VH8v3F47GMWDYv8AA linken vagy +36703718663 telefonszámon lehet jelentkezni.

Az alábbi weboldalakon szereplő önkéntes szakemberek (pszichológusok, pszichiáterek, mentálhigiénés szakemberek, coachok) a koronavírushoz kötődő krízishelyzet kapcsán nyújtanak ingyenes, 1-5 alkalmas konzultációt online vagy telefonon keresztül.

Bizalommal fordulhatunk hozzájuk, akkor is

 • ha segítséget szeretnénk kérni abban, hogyan alakítsuk ki saját/családunk/gyermekeink napirendjét a feszültségek csökkentése, minimalizálása érdekében;
 • ha tanácstalanok vagyunk, hogy mit mondjunk a gyerekeinknek a kialakult helyzetről, hogy a lehetőségekhez képest biztonságban érezzék magukat.

Elérhetőségek:

 • http://pszi.hu/probonopszichologus/
 • https://meghallgatunk.online
 • https://www.facebook.com/MentalForDoctors/ (egészségügyi dolgozóknak)

Ha úgy érezzük, hogy azonnali segítségre van szükségünk, akkor a nap 24 órájában lehetőségünk van támogatást kérni az alábbi lelkisegély telefonszámokon.

 • Gyermekeknek és 24 év alatti felnőtteknek tel.: 116-111
 • Felnőtteknek tel: 116-123

EFI munkatársai

„Egészségfejlesztés a Homokhátságon” című, EFOP-1.8.19-17 azonosítószámú projekt támogatásában.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.