Filmek rólunk – a könyvtárban

könyvek mellett filmvetítés is csalogat

Pusztamérges létét alapozta meg anno a szőlő és a belőle készült bor. A „mérgesi rizling” messze földön híres volt. Aki máshonnan nem is sejtette, hogy kis falunk az ország mely táján található – ha borivó volt – biztos tudta, hogy az Alföld eme eldugott zugában biz’ jó borokat rejtenek a hordók és hova, kihez kell érte menni! Erről és mindennek következményéről, hátteréről, borrendről, szüreti bálokról tartott egy (ismét) érdekes filmvetítést Balla Vince tanár úr a Községi Könyvtárban.

A Figura Károlyné könyvtáros által szervezett, múltunk filmre vitt felidézésével a hangulat a falak között maradt. Az eseményhez egy kis pluszt is adott, hogy a Borrend is a Szent Vince nevet viselte, de még inkább aktuálissá azért válhatott az esemény, mert Vince bácsi, a film készítője a bemutató előtti napon ünnepelte a születésnapját. Ez alkalomból Dr. Papp Sándor polgármester is ajándékkal köszöntötte – s az igazi ajándékot, a filmet maga az ünnepelt hozta. Köszönjük szépen!

Február 8-án is egy értékes „dokumentumot” tekinthettek meg az érdeklődők – szintén a Községi Könyvtárban. Balla Vince tanár úr az 1994-ben Dániában, Maribo városában járt pusztamérgesi diákok kísérőjeként – és közben fotózott, filmet forgatott. Előzményként elmondta, hogy az utazást megelőzően a fogadó dán iskola igazgatója Pusztamérgesen járt, látogatást tett az általános iskolában és bement a tanítási órákra is… így jöhetett létre az utazás, de mint annyi mindennek, még ennek is volt előzménye.

Ole Weischer úrral, Dánia tiszteletbeli konzuljával – a település akkori polgármestere, Börcsök Antal vette fel a kapcsolatot, amelyből aztán számos – a falusi turizmust is felvirágoztató – együttműködés jött létre. Páran még most is leveleznek akkori dán vendégeikkel. Ennek a kapcsolatnak az egyik „hajtása” volt, hogy 25 fiatal utazhatott Dániába, hogy megismerje, lássa, hogyan élnek az emberek abban az országban és betekinthessen az ottani iskolások életébe – egy Nemzetközi Ifjúsági Találkozó keretében.

A filmvetítést természetesen nem úszták meg a jelenlévők egy kis geográfia áttekintés nélkül – de valljuk be, vártak is hasonlót! A filmes programon részt vettek az események résztvevői is, akik örömmel elevenítették fel emlékeiket és a közösségi médiában is felbukkanó képanyag alatt lelkes kommentekben fejezték ki tetszésüket a látottakkal kapcsolatban.

A cikkben említett filmek – több más video anyag mellett – megtekinthetők a szerző / szerkesztő youtube csatornáján.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.