Fókuszban a daganatok szűrése

A Mórahalmi Egészségfejlesztési Iroda (EFI) Rovata

Szervezetünk megváltozott sejtjeinek szabályozatlan és önkényes burjánzása szövetszaporulatot okoz, amit daganatnak, más néven tumornak nevezünk. A daganatok tulajdonságaik alapján lehetnek jóindulatúak (benignusak) vagy rosszindulatúak (malignusak).

A rosszindulatú daganatokat összefoglaló néven ráknak nevezzük és hazánkban évente több mint 30000 ember halálát okozzák. A rákok egy része azonban gyógyítható. Minél hamarabb észrevesszük és diagnosztizáljuk őket, annál nagyobb eséllyel gyógyíthatók. A rákok egy ideig nem okoznak sem panaszt, sem tünetet, azaz rejtve maradnak testünkben. A szűrővizsgálatok olyan módszerek, amelyekkel nagy valószínűséggel felismerhetők a rejtett daganatok, így időt nyerve esélyt adhatnak a teljes gyógyulásra is. A különböző típusú rákok általában egy adott életkorban jelennek meg leggyakrabban, ezért a szűrővizsgálatukat ebben az adott életkorban célszerű elvégezni, amit rendszeresen, évente vagy kétévente meg kell ismételni. A szűrővizsgálatokkal kapcsolatban érdemes tudni:

  • a szűrésekkel életeket lehet menteni,
  • léteznek egyéni kezdeményezésű és országosan szervezett népegészségügyi szűrések is,
  • a népegészségügyi szűrésekre személyre szóló meghívót kapnak az érintettek,
  • a szűrések sok emberen, gazdaságosan elvégezhető, fájdalommentes módszerek,
  • nem minden rák szűrhető még tömegesen (pl. tüdőrák),
  • a szűrés nagy valószínűséggel kizárja vagy felveti a daganat lehetőségét, de ez sosem 100%,
  • a pozitív szűrési eredmény nem jelent diagnózist,
  • a diagnózis általában szövettani mintavétellel állítható fel.

A következőkben szervek szerint összefoglaltuk, hogy mikor, milyen gyakran és milyen módszereket ajánlott elvégezni a daganatok korai felismerésének érdekében. A különböző hazai és nemzetközi szakmacsoportok eltérő szűrővizsgálati ajánlásokat fogalmaznak meg, ezeket figyelembe véve került összeállításra az alábbi javaslat.
Vastag és végbél: 50-70 év között országosan szervezett formában 2 évente székletvér-vizsgálat; 50 év felett egyéni kezdeményezésre tízévente vastagbéltükrözés (kolonoszkópia)
Emlő: 20 éves kor felett havonta önvizsgálat; 40 éves korig pár évente, a felett évente orvosi emlővizsgálat; 45-65 év között országosan szervezett formában 2 évente mammográfia, de több ajánlás szerint is 40-75 év között egyéni kezdeményezéssel évente mammográfia javasolt
Méhnyak: nemi élet megkezdését követően évente méhnyak sejtvizsgálat (citológiai vizsgálat); 25-65 év között országosan szervezett formában 3 évente citológiai vizsgálat
Prosztata: 50 éves kor felett évente urológiai szakvizsgálat Here: 20 éves kor felett havonta önvizsgálat
Bőr: 20 éves kor felett havonta önvizsgálat és évente bőrgyógyászati szakvizsgálat Száj: 20 éves kor felett havonta önvizsgálat; 45 év felett évente orvosi vizsgálat
Ha valakinek olyan betegsége van (pl. Crohn betegség), ami rákra hajalmosít vagy egyenes ági rokonánál már diagnosztizáltak rákot, akkor a fentiektől eltérően már korábbi életkorban és/vagy gyakrabban is javasolt lehet egyes szűrővizsgálatok elvégzése.

A Mórahalmi Egészségfejlesztési Iroda fontosnak tartja a szűrővizsgálatokat és buzdítja Önöket, hogy vegyenek részt szűréseken! Kérdéseik esetén forduljanak bizalommal háziorvosukhoz vagy írhatnak nekünk is az efi.morahalom@gmail.com címre.

EFI irodánk működését a Magyar Állam és az Európai Unió az „Egészségfejlesztés a Homokhátságon” című EFOP-1.8.19-17-2017-00019 azonosító számú projektben támogatja!

Dr. Pipicz Márton
EFI vezető

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.