Gyermeknap a tűzoltókkal

Csatlakozva a BM Katasztrófavédelmi Igazgatóság országos kezdeményezéséhez, a Pusztamérges Községi Szent Flórián Önkéntes Tűzoltó egyesület is kinyitja a szertár ajtót a legkisebbek előtt: nyílt napon várják a gyerekeket és szüleiket, hogy közelebbről is megismerjék a „lánglovagok” munkáját. Több éve már, hogy ilyen jellegű programot szerveznek a tűzoltóságok; eleinte ezt nem terjesztették az önkéntesek körében, de az egyenruha tekintélye és a katasztrófavédelem és tűzmegelőzés érdekében végzett lakossági tájékoztató munkába ez is bőven belefér és hatékonyan szolgálja a lakossági felelősségtudat kialakulását.

A Pusztamérges ÖTE számára nem idegen az effajta kapcsolattartás: e kezdeményezéstől függetlenül is tartottak már hasonló eseményt, ahol szertár bejárás, eszköz ismertető, sisak- és ruhapróba és az elmaradhatatlan tűzoltó autó nyüstölés és szirénázás tette érdekessé a gyerekek számára a programot. A nagyobbak pedig a tűzoltás témakörön belül a zsanai gázkitörésről, tűzoltási gyakorlatról készült rövidfilmek mellett megtekinthették a Balla Vince tanár úr által készített, a helyi egyesület 90 éves fennállásának évfordulójára készített összeállítást is.
Aki pedig még ezek után is bírta szusszal, az a Gróf Széchenyi Ödön Nemzetközi Diáktűzoltó Verseny 2010-ben Pusztamérgesen rendezett, szakmai berkekben is elismerést kiváltó programját is felidézhette a képsorokon keresztül. Nem mindennapi látvány az ZIL teherautó alvázára szerelt Klimov VK-1 vadászgép sugárhajtóművének tűzoltás céljából történő hasznosítása sem…

Ez a „szörny” most csak videófelvételen lesz megtekinthető, a Szegedi Tűzoltóságon pihen (viszont élemedett kora ellenére a mai napig működőképes szerkezet) Részletes leírás itt található

Csongrád-Csanád megyéből 7 hivatásos tűzoltóság – köztük a szegedi is – nyitja meg a kapuit vasárnap, és Galiba Gábor tűzoltó alezredes, a Szegedi Hivatásos Tűzoltóság parancsnokának felhívásához 11 önkormányzati vagy önkéntes tűzoltóság és mentőszervezet kapcsolódott. (távolabb élő olvasóink kedvében járva tesszük közzé az országos listákat, hogy a lakóhelyükhöz legközelebbi helyszínt is megtalálhassák).
Jó idő esetén a szertár mellett puttonyfecskendős célba lövést is lehet majd gyakorolni – ez már igazi csapatmunka lesz a gyerekek számára, hiszen a vízsugarat kézi erővel működtetett pumpa biztosítja, amit szintén a jelentkezőknek kell működtetni; szükség esetén természetesen a tűzoltók is besegítenek.
Ha érdekli az effajta „látványosság” Önt és gyermekét, várják a tűzoltók vasárnap 10 órától a pusztamérgesi Tűzoltó szertárban is (Szent István u. 4.) az óvoda mögött!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük