Ha lejárt okmánya van…

Sokan értesülhettek róla a híradásokból, tájékoztatókból, hogy tavasszal a kormány 2022. június 30-áig meghosszabbította a járvány kezdete óta lejárt vagy lejáró személyi igazolványok, vezetői engedélyek és útlevelek érvényességét. Ezt a fajta „kedvezményt” – de szerencsésebb talán a halasztás kifejezés – kiterjesztette a 2020. július 3-a és november 4-e között lejárt okmányokra is. Az építési engedélyeket egy évvel hosszabbítják meg.

A 38/2022. (II. 11.) számú kormányrendelet részletesen szabályozza, hogy a veszélyhelyzeti törvény korábbi rendelkezéseitől eltérően valamennyi, 2020. március 11. napján vagy azt követően 2022. május 31. napjáig lejárt vagy lejáró személyazonosító igazolvány, vezetői engedély, forgalmi engedély és útlevél 2022. június 30. napjáig érvényesnek tekintendő.
A június 30-ig meghosszabbított érvényesség már eddig is ismert volt, a fentebb hivatkozott törvény a 2020. július 3-a és november 4-e között lejárt okmányokra terjesztette ki az érvényességet. A meghosszabbított érvényességi idő továbbra sem akadálya, hogy azokat június 30-a előtt kicseréljék – ezt leginkább a várható tömeges ügyintézés okozta hosszas várakozás elkerülése indokolja.

A lejáró okmányokkal kapcsolatban Dr. Szántó Mária járási hivatalvezető az önkormányzatoknak megküldött lakossági tájékoztatóban foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a rendkívüli, általános ügyrendtől eltérő helyzettel kapcsolatban -> TÁJÉKOZTATÓ MEGTEKINTÉSE / LETÖLTÉSE

Okmányainak cseréjére május hónaptól a Mobilizált Kormányablaknak köszönhetően a településeken – így Pusztamérgesen – is lehetőség van, minden hónap 3. szerdai napján érkezik a busz a Polgármesteri Hivatal előtti parkolóba. Ellenőrizze okmányai lejárati idejét és hosszabbítsa meg azokat a későbbi kellemetlenségek érdekében! Használja a Kormányablak Busz szolgáltatásait és takarítsa meg a sorban állási időt!

A határidők az építési engedélyeknél is változtak. A 37/2022. (II. 11.) kormányrendelet szerint az engedéllyel rendelkező építési tevékenységekre vonatkozó végleges építési engedélyek, az elvi építési keretengedélyek, a telepítési engedélyek vagy azok a bontási engedélyek, amelyeknek hatálya 2021. november 24-én vagy azt követően a  veszélyhelyzet ideje alatt járt vagy járna le, meghosszabbodnak az engedély hatályának lejáratától számított további 1 évvel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük