Hegyközségi változások

A hegyközségi tagok már testközelből értesültek róla, hogy megváltozik a jogutóddal megszűnő Pusztamérgesi Hegyközség koordinálásával és közreműködésével intézhető ügyekben szokásos eljárási rend. Nem maradnak magukra a szőlészeti- borászati szakemberek, a feladatokat a frissen megalakult Mórahalmi-, Pusztamérgesi Hegyközség látja el. Az érdemi munkát ez az átalakulás érezhetően nem befolyásolja.

A pusztamérgesi szőlőterületek csökkenése azt eredményezte, hogy a törvényi szabályozás értelmében önálló hegyközségként már nem tudja végezni a munkáját. Az erre vonatkozó 2012. évi CCXIX. törvény 5.§. (1) bek. úgy rendelkezik, hogy „a hegyközséghez tartozó borvidéki települések közigazgatási területén fekvő, a hegybíró által vezetett gazdasági akták nyilvántartásában szereplő szőlőültetvények nagyságának összesen legalább háromszáz hektárnak kell lennie” és ezen területeknek legkevesebb 10 termelő tulajdonát képezik. A pusztamérgesi szőlőterületek pedig a határérték alá csökkentek, így szükségszerű és elkerülhetetlen volt az átalakulás…

https://net.jogtar.hu

A változást – és a bírósági bejegyzést – követően a hegyközségi iroda a Berla Kft. külterületi irodájából a Móra Ferenc Művelődési Házba költözik, a hegybírói feladatokat ugyanúgy Farkas Csaba hegybíró látja el; a körülményekről a helyben szokásos módon a település hagyományos és online hirdetési felületein tájékoztatta a lakosságot.

A borvidékünkkel, szőlészettel és ügyintézéssel kapcsolatban a Csongrádi Borvidék tetszetős és informatív honlapjáról is tájékozódhatnak, ahol már a fent említett változások is feltüntetésre kerültek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük