Idén a Falukarácsony volt hamarabb

Girlandok, masnik, fényfüzér, zsibongás. Elmaradhatatlan részei a falukarácsonyi várakozásnak. Az első sorban a kisgyermekes családok az újonnan érkezett csöppségekkel – a program elején ők alakítják a műsort, belátásukon és türelmükön múlik, hogy meddig maradhatnak a szülők.

Ebben az évben nagyon jól viselték magukat, nyugodtan szemlélték a köröttük zajló eseményeket.
Negyela Zoltán plébános úr a tőle megszokott vidám, lendületes, ugyanakkor elgondolkodtató karácsonyi  története, majd a falu karácsonyfájának megáldása nyitotta a rendezvényt. Ezt követően Dr. Papp Sándor polgármester köszöntötte a vendégeket. Az újszülöttek és szüleik az első sorból fogadták a gratulációkat, Szögi Tiborné védőnő 7 újonnan érkezett nevét sorolhatta fel (közülük hatan a településen élnek). Szüleik az önkormányzat ajándékcsomagjait vették át. 
Közben a hátsó sorokban pásztorok, angyalok és királyok készültek a műsorra, de izgalmuk megtréfálta a közönséget: nem a betlehemi előadás következett, hanem a Hétszínvirág Óvoda vidám műsora. A sok próbának meglett az eredménye, mert olyan otthonosan mozogtak a színpadon és mondták a verseket, hogy azt a nagyok is megirigyelhették. Főleg a kis fenyő érezte jól magát, akinek hangját mikrofon nélkül is tökéletesen lehetett hallani. Nagy tapsot kaptak az előadásukra!

A Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola diákjai – és felkészítő tanáraik – is kitettek magukért, betlehemi műsoruk nem az első színvonalas és látványos előadás volt már. Az egyik oldalon az angyalkáktól, a másikon a pásztoroktól, középen a szent családtól elevenedett meg a színpad. Noha a történetet jól ismertük, a színes ruhák, a kevés, de sokat mondó díszlet és a jól felépített, dinamikus előadásmód megtette a hatását és felejthetetlen műsort eredményezett. Az esemény ezen részét szépen keretbe foglalták az Őszikék Nyugdíjas Klub piros és fehér egyenruhába öltözött tagjainak versei és karácsonyi énekei. 
A Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíj pályázat keretében 2 diák tanulmányait támogatja az önkormányzat 2019-ben. Ők az erről kiállított okleveleket vehették át a polgármestertől.

A legszebb konyhakertek mozgalomba idén is sok kerttulajdonos bekapcsolódott. Erdélyi-Nagy Renáta aljegyző asszony értékelőjében elmondta: teljes rangsort nem is állított fel a zsűri, a pár kimagasló teljesítményt nyújtó kertművelővel együtt minden nevező említésre került és egy-egy cserép mikulásvirággal térhetett haza. Aztán nagy csend lett a teremben: a képviselő-testület díszpolgári cím adományozásáról döntött.
Ritka és kivételes alkalom ez a faluért, annak közösségéért és Pusztamérges hírnevének öregbítéséért tett erőfeszítés elismeréseként. Mindössze heten tudhatják magukénak a „Pusztamérges Díszpolgára” címet – a hallgatóság a nyolcadik nevet várta feszült figyelemmel Dr. Papp Sándor polgármester méltató szavai között.

Nem kellett soká várniuk. Az életpálya ismertetéséből és az utóbbi időben folytatott közösségi aktivitásából sokan kitalálták, hogy az általános iskola nyugalmazott igazgatójáról, Balla Vincéről szól az ismertető. A biológia-földrajz szakos tanári tudását 1968-tól kamatoztatta a pusztamérgesi iskolában, a legnagyobb szakmai sikereket pedig a számítástechnika oktatás terén érte el. Az informatika és fotó szakköreire sokan emlékeznek még ma is. Az osztálykirándulásokon elhangzott ismertetők és az órákon tartott, földrészeken átívelő virtuális barangolásai pedig utánozhatatlanok voltak. Hogy a hallgatóság soraiban is egyetértésre talált a képviselő-testület döntése, arról a nagy taps adott visszaigazolást. Bár a kitüntetett – mindenki Vince bácsija – hozzászokott már a nyilvánosság előtti szerepléshez, sokáig kereste a köszönő szavakat. Senki sem sürgette ebben, hiszen kevésbé jelentőségteljes helyzetben is előfordulna ez bármelyikünkkel.

A díszpolgári cím átadása után már csak a meglepetés műsor volt hátra. Pap Rita és Bodnár Attila várakozott a függöny mögött, hogy karácsonyi műsorukkal színpadra léphessenek. Már 2004. óta Ausztriában élnek, de sokat énekelnek hazánkban is. Kuckó Mackóról és Csovi-Csovi Jasperről szóló dalaikat még a mai fiatalok közül is sokan ismerik. Emellett a „nagyoknak” szóló dalaikból is előadtak egy csokrot, közben többször megénekeltetve a közönséget is. Az utolsó dallamok elcsendesedése utáni dedikáláson is csak úgy röpködtek a jókívánságok! A kellemes körítésről a Polgármesteri Hivatal dolgozói gondoskodtak: tea, bor és szaloncukor került az asztalokra, hogy még kellemesebb, barátságosabb legyen a sokak által várt, közelgő ünnep: a karácsony.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.