Kié lesz a legszebb konyhakert?

A korábbi évek sikereire tekintettel 2022-ben is érdemes ásót, kapát, locsolókannát ragadni, mert „A legszebb konyhakertek” pályázati programban idén is megmérettetnek a legjobb kertészek. Ebben az évben a környezettudatos kertekre helyezte a zsűri a hangsúlyt.

Sári Kovács Szilvia ötletgazda-programigazgató, Karcag város alpolgármestere által létrehozott „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei Magyar Örökség díjas országos programhoz csatlakozva Pusztamérges Községi Önkormányzat ebben az évben is meghirdeti „A legszebb konyhakertek” programot; ebben az évben Csongrád-Csanád megyéből elsőként jelentkeztünk rá!
A mozgalom honlapján és közösségi oldalán megadja a módját és rangját nem csak az értékelésnek, hanem már a jelentkezésnek is: MINDEN jelentkező települést külön köszöntenek és közzéteszik – nem nagy dolog(nak tűnik), de jóleső érzés a jelentkező település kertművelői számára, hogy egy tiszteleten és megbecsülésen alapuló közösségbe „csöppennek”, ha beneveznek saját kertjeikkel…

A program célja, népszerűsíteni a konyhakerti munkákat, melynek során számos zöldséget, gyümölcsöt, gyógynövényt, fűszernövényt lehet megtermelni saját felhasználásra. E tevékenység elkezdéséhez bármilyen méretű balkon, kiskert, apró földdarab megfelel. 2022-ben a kiemelt téma a környezettudatos kert: környezettudatos kertművelés, vegyszermentes kertművelés, komposztálás, szerves tápanyag utánpótlás, talaj védelme, csapadékvíz használat, öko/bio, régi módszerek alkalmazása, fűszer- gyógynövények, régi, saját megőrzésű fajták a kertben, madárbarát, rovarbarát kert kialakítása, a kertet több generáció művelje, illetve a kertben minél többféle növény és élőlény kapjon helyet!

“A talaj és a növények tapintása, a velük való foglalatoskodás, a föld szaga, a növények illata és megnyugtató színeik enyhítik a feszültséget, lelket öntenek az emberbe. Már fél óra kertészkedés is javíthatja a hangulatot, és segíthet szembenézni gondjainkkal, életünk nehézségeivel. S bár egy igazi kert a legjobb, néhány cserép virág gondozása is fölöttébb jótékony hatást gyakorolhat ránk.”

Jane Goodall

Bármilyen méretű konyhakerttel rendelkező kertművelő és közösség jelentkezését várjuk! Nevezni lehet 2020 június 15-ig balkon, mini, normál, vagy közösségi kerttel. A kertek megtekintésére / fotózására előzetes egyeztetés alapján kerül sor. Eredményhirdetés ünnepélyes keretek között decemberben a Falukarácsonyon lesz.

A programhoz kapcsolódó “Magyarország legszebb konyhakertje” díjra történő jelölésre minden kategória első helyezettje lesz jogosult a helyi zsűri ajánlása alapján. A versenyről bővebben a program honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők. A pusztamérgesi jelentkezési lapot ITT lehet letölteni.

letölthető a felhívás INNEN

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük