Kirándulás a Hótt-fákhoz

Az Országos Könyvtári Napok keretében október 6-án, az Aradi Vértanúk Emlék-napján a Ruki erdőben lévő történelmi emlékhelyre, a Hótt-fákhoz látogattunk a Pusztamérges Községi Önkormányzat közreműködésével. Balla Vince nyugalmazott igazgató, településünk díszpolgára előadásában felidézte a magyar történelem jelentős 1848-49-es eseményeit, alakjait. Hallhattuk az eredetileg 12 – mára már csak 6 – kocsányos tölgy történetét, melyet az Alföldön keresztül menekülő honvéd tisztek emlékére ültettek.

A szabadságharc bukása után itt érte a végzet Gracza Antalt és Záhony Istvánt, rablótámadás áldozatai lettek. A nádtetőbe rejtett dupla csövű elöltöltős és a forgótáras pisztoly által a szemünk láttára kelt életre a történelem.A megemlékezést Ady Endre Október 6. című versével zártuk, melyet Szeszák Wernerné előadásában hallhattunk.
Balla Vince tanár úrnak köszönjük a felejthetetlen megemlékezést, dr Papp Sándor polgármester úrnak a szervezést, Szeszákné Verának a versmondást. Hiszem, hogy az emlékezés fáinak valóban mágikus ereje van.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.