Koronavírus – csalók!

Az emberi találékonyság – és vele együtt sajnos a becstelenség is – szinte határtalan. A járványveszélyből és az azzal kapcsolatos kommunikációból, karitatív tevékenységekből is vannak, akik hasznot akarnak húzni oly módon, hogy jóhiszemű embereket károsítanak meg – derül ki Dr. Szenti Szabolcs r. alezredes tájékoztatójából.
⭕️ Az elmúlt napokban hazánkban is megjelentek azon személyek, akik megtévesztéssel, a koronavírus veszélyeire hivatkozva lakások fertőtlenítését, vírus szűrésre alkalmas tesztet, maszkot, vagy egyéb szolgáltatást ajánlanak fel.
❌ Ezen újfajta elkövetési módszerek terjedésének megakadályozására, illetve a településen élők áldozattá válásának megelőzése érdekében mellékelten megküldöm az Országos Rendőr-főkapitányság által készített figyelemfelkeltő, prevenciós tájékoztatót:  

Vigyázat: csalók húznak hasznot az új koronavírus-helyzetből!

A rendőrség tanácsai, hogy ne váljon a csalók áldozatává: A csalók az utóbbi napokban személyesen is igyekeznek kihasználni a világban jelenleg zajló egészségügyi válsághelyzetet. Hatósági személynek kiadva magukat arra hivatkoznak, hogy ingatlan fertőtlenítést hajtanak végre, vagy a vírus szűrésére alkalmas tesztet és maszkot értékesítenek, illetve idős személyek ellátására szolgáltatást ajánlanak fel. Ezek a bűnözők azokat a félelmeket és aggodalmakat használják ki, amelyeket a COVID-19 kelt az önmaguk és szeretteik egészségét féltő emberekben. Kellő óvatossággal és egészséges bizalmatlansággal megelőzheti, hogy a koronavírus veszélyeire hivatkozva becsapják.

Mindig tartsa szem előtt, hogy:

  • A koronavírus fertőzöttség kimutatására alkalmas gyorsteszt egyenlőre nem létezik, így az sem a gyógyászati segédeszköz boltokban, sem telefonon vagy személyesen nem kapható.
  • A vásárlás módjától függetlenül mindig ajánlott leellenőrizni, az árut ajánló vállalat vagy személy valódiságát.
  • Fogjon gyanút, ha orvosi felszereléseket kínálnak, vagy a járvány-helyzethez kapcsolódó szolgáltatásokat ajánlanak fel vagy erre hivatkozva személyes adataikat kérik, a hivatalos szervek (pl: önkormányzat vagy a háziorvos) nevében. A legálisan működő egészségügyi szervezetek NEM ÍGY VESZIK FEL a kapcsolatot az állampolgárokkal, vállalkozásokkal, szervezetekkel.
  • A hozzátartozók kísérjék fokozott figyelemmel idős szeretteik mindennapjait és folyamatos – személyes kontaktust mellőző – kapcsolattartás keretében tájékoztassák őket az előforduló veszélyekről, a segítségkérés lehetőségeiről.
  • Kérjék a hozzátartozók az idős, távol lakó szeretteiket, hogy IDEGENT NE engedjenek be a lakásba, házba, kertbe. Ez nem csak a csalók elkerülését, hanem a betegség terjedésének megelőzését is jelenti.
  • Előzzük meg az ún. „unokázós” csalásokat! Ha a hozzátartozóra hivatkozik az idegen, azonnal ellenőrizzék vissza, hogy igaz-e, amit mondtak!
  • Amennyiben úgy érzi, csalás áldozatává vált, értesítse azonnal a rendőrséget a 112-es ingyenesen hívható segélyhívó számon!

A legfontosabb, amit tehet a megtévesztés ellen:
Tájékozódjon mindig hiteles forrásból! A https://koronavirus.gov.hu és a https://www.mk.gov.hu weboldalakon minden információt megtalálhat a járvánnyal kapcsolatban.

Szeged, 2020. április 01.

Dr. Szenti Szabolcs r. alezredes
kapitányságvezető-helyettes

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.