Közgyűlés az önkéntes tűzoltóknál

új együttműködési megállapodások születőben a szegedi és a kiskunhalasi tűzoltóságokkal

Az utóbbi időben nagy volt a csönd a Pusztamérges Községi Szent Flórián Önkéntes Tűzoltó Egyesület háza táján – ezzel kezdődött az évi rendes közgyűlésük 2017. évről szóló beszámolója is. Jogi-adminisztrációs és szervezeti problémák nehezítették az életüket, amelyek a szervezet működésére is hatással voltak.

Mellettük szól, hogy a zivataros időszakban is számíthattak a szakmai szervezetek, az önkormányzat és a segítők támogatására. A tagság is rendszeresen, havonta megtartotta összejöveteleit, mintha minden a megszokott módon haladna.
Közben a háttérben folyamatos egyeztetések zajlottak, hogy a szegedi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltóságokkal egy új, átfogó együttműködési megállapodás aláírására nyíljon lehetőség. Megyén belül már meg is valósult az elképzelés, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság pecsétje már rákerült a dokumentumra. A község területi elhelyezkedésére való tekintettel Bács-Kiskun megye is igényt tart az egyesület munkájára; a kisebb beavatkozásoknál óriási segítség, ha nem a kiskunhalasi állományt kell mozgósítani a megye szélére, hanem a pusztamérgesiek „átsegítenek”, hogy ezzel is tehermentesítsék a hivatásos állományt.

Bizakodásra ad okot, hogy a tagság – bár létszáma évek óta alig változik – ugyanolyan lendülettel és elhivatottsággal áll a feladataihoz, mint ahogy eddig is tette. Jó kapcsolatot tart fenn a környező települések egyesületeivel, lehetőség szerint egymás rendezvényein, közgyűlésein részt vesznek, tapasztalatot cserélnek. A kishegyesi Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület tagjai már szinte hazajáró vendégek és ugyanazzal a lelkesedéssel fogadják ők is a Szent Flórián ÖTE tagjait.
A 2018-as közgyűlés fontos eseménye volt az elismerések átadása. 10, 20 éves tűzoltós szolgálati idővel rendelkező tagjaink vettek át elismerő okleveleket. Szekeres Antal, az egyesület egykori, kemény kezű, határozott pénzügyi felelőse pedig 50 éven át tartó munkájának elismeréseként vehette át oklevelét és jutalmát.
A közeljövő terveinek megvalósítását segíti elő az a két támogatási forma, amelynek keretében az önkormányzat 150 ezer forinttal támogatja az egyesületet, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál pedig elbírálási szakaszban van az a 850.000 forint összértékű pályázat, amely adó-vevő berendezések, tűzvédelmi felszerelések és mentőeszközök beszerzését teheti lehetővé.
Reméljük, minél kevesebb alkalommal lesz rá szükség.

Csala István ÖTE elnök

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.