Megszűnik a maszkviselés

A járvány ötödik hullámának visszahúzódásával kivezetésre kerül a még hatályban lévő járványügyi korlátozások – jelentette be a Kormány. Hétfőtől, azaz március 7-től tehát nem kell már maszkot viselni az eddig előírt zárt terekben, a tömegközlekedési eszközökön, az üzletekben és megszűnnek a rendezvényekre vonatkozó korlátozások is. Az intézkedéssel kapcsolatos tájékoztatás a kormányzati tájékoztató oldalon már megjelent és az erről szóló kormányrendelet hamarosan a Magyar Közlönyben is benne lesz.

Fentieken túl megszűnik minden olyan korlátozás, amely védettségi igazolványhoz kötötte valamely hazai szolgáltatás igénybevételét. Megszűnnek a rendezvényekre vonatkozó korlátozások, nem kell már védettségi igazolvány sportrendezvényre, kulturális rendezvényekre, zenés- táncos rendezvényre, 500 főnél nagyobb létszámos szabadtéri rendezvényekre sem. Jó hír a külföldről hazalátogatóknak és a kirándulást tervezőknek, hogy a Magyarország területére történő beutazással kapcsolatos korlátozások is feloldásra kerülnek.

A védettségi igazolvány kiállítására és érvényességre vonatkozó szabályok nem változnak, hisz azok az uniós COVID igazolványra vonatkozó szabályozással összhangban kerültek kialakításra, az uniós országok pedig továbbra is maguk határozzák meg, hogy COVID igazolványhoz kötik-e az országba való belépést, ezért utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az adott országban érvényes járványügyi szabályozásról!

Továbbra is lehetőség van az oltás felvételére mindenkinek, aki élni szeretne ezzel. Az oltás felvétele a kórházi oltópontokon, a házi orvosoknál és a házi gyermekorvosoknál lehetséges; várhatóan a havi oltási akciónapok is megmaradnak. A regisztrációs és időpontfoglaló honlap folyamatosan működik tovább, regisztrálni az eddigi rend szerint lehetséges.

Az oltás felvétele továbbra is elvárt az egészségügyi és a szociális dolgozóktól, valamint a honvédelemben, de a közigazgatás többi területén feloldásra kerül.

forrás: www.koronavirus.gov.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük