Megyei identitás erősítése 10.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat a Szegedi Szakképzési Centrum, József Attila Általános Iskolájában tartotta következő rendezvényét, ahol az ifjúság szemléletformálásán volt a főszerep. A   rendezvény résztvevői elsősorban az iskola diákjai voltak. A megnyitót követően kezdetét vette a színpadon a Jövőnkért Néptáncegyüttes előadása. A fellépő fiatalok táncaikon keresztül fejezték ki hitüket és büszkeségüket, hogy magyarok, és nagy örömükre továbbadhatták a múlt kincseit a jelenlévő diákok számára, egy közösen betanult tánc keretein belül.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat 300 millió forint támogatást nyert az Európai Szociális Alapból a „Megyei identitás erősítése” című és TOP-5.3.2-17 kódszámú felhívás keretében. „A Csongrád-Csanád Megyei identitás erősítése” című TOP-5.3.2-17-CS1-2020-00001 kódszámú projekt átfogó célja a megye településeinek, térségeinek közösségteremtő kezdeményezése és cselekvőképességének fejlesztése, a közösségi, térségi identitás erősítése az adott célterületen élő helyi lakosság körében. A megye térségében élő közösségek identitásának erősítésében kiemelt szerepet töltenek be a programok, rendezvények, melyek segítik a társadalmi aktivitás és együttműködés erősödését. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, mely vissza nem térítendő támogatás.

sajtóközlemény

A néptáncot követően a Megyei Önkormányzat kollégái egy kézműves foglalkozással készültek, mely a karácsonyi hangulatot idézte, a szorgos kezek karácsonyi manókat készítettek, és a közösen elkészült alkotásaikat az alkotók haza is vihették magukkal, hogy otthonukat díszítse.
Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark múzeumpedagógusai bőrművességgel várták a gyermekeket, ahol mindenki kitanulhatta a bőrrel való bánásmódot, és annak minden apró fortélyát. A múzeumpedagógusok készültek még a diákok számára egy múltat idéző foglalkozással, mely az Árpád népe nevet kapta. Itt a gyerekek megismerkedhettek népünk eredetével, maguk is kipróbálhatták az ősi mesterségeket és megszemlélhették élőben a honfoglalás-kori tárgyakat, fegyvereket, és a korabeli öltözeteket magukra is ölthették. Ezt követően a gyermekek egy személyes tapasztalatokkal teli, prevenciós előadást hallgattak meg Drimba Tibor, Maroslele község polgármesterétől. Az előadás során a polgármester interaktív módon beszélgetett a diákokkal a káros szenvedélyekről, annak veszélyeiről, valamint ezek hatása alatt elkövetett bűncselekményekről. Beszélt a börtönönfalak mögött töltött évekről, annak szociális- és családra gyakorolt hatásairól, illetve érintőlegesen a zaklatásról. Az előadás képekkel és videókkal illusztrálva, minden gyermek figyelmét lekötötte, nagy hatást gyakorolt rájuk.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat rendezvényein kiemelt szerepet kapnak a helyi termelők. A rendezvény látogatói megismerhették a Boszorkányszigetet, akik gyógynövényeket, olajokat, szirupokat hoztak, és a gyermekek szaglás alapján találhatták ki, hogy milyen gyógynövénnyel van dolguk. A Kispál Mézműves vállalkozás gyógynövényes mézeit hozta el, melyeket a gyerekek nagy örömmel kóstoltak. A Levendulatündér nevéhez méltón levendula termékeivel és szörpjével érkezett, hogy a Bánffi szóda jóvoltából, minden kicsi és nagy a szomját olthassa.
Egész napos programként a Szegedi Szakképzési Centrum Digitális Közösségi alkotóműhelyét ismerhették meg a résztvevők, akiknek programjai között szerepelt a különböző digitális eszközök bemutatása, melyek közül az egyik legkedveltebb a fába égetett képek készítése volt. A Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai hungarikum játszóházzal vonták be a gyerekeket és érdeklődőket, hogy megismerhessék megyénk értékeit a különböző játékos feladatokon keresztül. Ilyen volt például az érték kirakó, az értékpiramis, és sokak kedvence, az óriás puzzle, ami a Feszty-körkép részleteit mutatta meg a feladat végeztével. A Magyar Vöröskereszt szakképzett önkéntesei különböző játékos feladatokon keresztül mutatták be a helyes kézmosás technikáját.

A nap során a résztvevők kipróbálhattak népi fajátékokat. Az ügyességi és logikai játékokat tartalmazó eszközök hosszú időn át lekötötték a gyerekeket. A Szegedi Hivatásos Tűzoltó Parancsnokság munkatársai az iskola udvarán fogadták az érdeklődőket, akik belülről is megnézhették a tűzoltóautót, kézbe vehették a fecskendőket, beöltözhettek védőruhába, és beszélgethettek hivatásos tűzoltókkal. Az esemény zárásaként közel egy órás rendhagyó énekórát tartott Vizsolyi Lívia Fagottművész és a Mágikus Trió, akik a lelkes nézőközönséget bevonták az éneklésbe, és koncertjükkel méltó lezárást adtak ennek a remek napnak.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat sok szeretettel várja a Kedves Érdeklődőket 2021. november 19-én, a programsorozat következő állomásán, Makón. Ismerjük meg együtt megyénk településeinek sokszínűségét!

A projektet a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat valósítja meg 2021.01.01-2022.09.30 között.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. A projektről bővebb információt www.csongradcsanad.hu/identitas aloldalon olvashatnak.

További információ kérhető:
Katona-Lázár Mária
lazar.maria@csongradcsanad.hu