Megyei identitás erősítése 11.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat Makón, a Hagymaházban tartotta soron következő rendezvényét, ahol a kultúráé és a zenei produkcióké volt a főszerep. A rendezvény résztvevői elsősorban a helyi iskolák diákjai voltak. A megnyitót követően kezdetét vette a színpadon a Makói Magán Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekarának előadása, a fellépő fiatalok elkápráztatták a figyelmes hallgatóságot.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat 300 millió forint támogatást nyert az Európai Szociális Alapból a „Megyei identitás erősítése” című és TOP-5.3.2-17 kódszámú felhívás keretében. „A Csongrád-Csanád Megyei identitás erősítése” című TOP-5.3.2-17-CS1-2020-00001 kódszámú projekt átfogó célja a megye településeinek, térségeinek közösségteremtő kezdeményezése és cselekvőképességének fejlesztése, a közösségi, térségi identitás erősítése az adott célterületen élő helyi lakosság körében. A megye térségében élő közösségek identitásának erősítésében kiemelt szerepet töltenek be a programok, rendezvények, melyek segítik a társadalmi aktivitás és együttműködés erősödését. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, mely vissza nem térítendő támogatás.

sajtóközlemény

Ezt követően a 7. és 8. osztályos gyermekek egy személyes tapasztalatokkal teli, interaktív előadást hallgattak meg Drimba Tibortól, Maroslele község polgármesterétől. Az előadás során a polgármester beszélt a diákoknak a káros szenvedélyekről, arról hogyan kerülhetnek kapcsolatba ezekkel. Tájékoztatást adott ezen szerek hatása alatt elkövetett bűncselekményekről, és az értük járó büntetésekről is. A börtönfalak között töltött évekről, annak szociális hatásairól is szót ejtett, valamint a manapság sokféle módon történő zaklatásról is megosztott néhány történetet. A képekkel és videókkal illusztrált előadás nagyon megragadta gyermek figyelmét, nagy hatást gyakorolt rájuk ezen információk megismerése.

Az előadást követően a Hagymaház aulájában a Megyei Önkormányzat kollégái várták a résztvevőket egy kézműves foglalkozással az adventi készülődés jegyében. Az ügyesebbek sajátkezűleg készíthettek karácsonyi manót és képeslapot, amelyeket haza is vihettek magukkal, hogy otthonukba varázsolják a karácsonyi ünnep hangulatát. A kézművesség ezzel nem ért véget, mert az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark múzeumpedagógusai is készültek a gyerekeknek bőrműves foglalkozással, ahol mindenki kitanulhatta a bőrrel való bánásmódot, annak minden apró csínját-bínját. Alkotásuk egy bőr karkötő volt, melyet mindenki büszkén viselt munkája eredményeként.  A múzeumpedagógusok bemutattak a diákoknak egy múltat idéző foglalkozást is, amely az Árpád népe nevet kapta. Ennek során a gyerekek megismerkedhettek népünk eredetével, maguk is kipróbálhatták az ősi mesterségeket.  Megszemlélhették a honfoglalás-kori tárgyakat, fegyvereket, és a korabeli öltözeteket magukra is ölthették, ezzel visszavarázsolva a lelkes résztvevőket a múltba.

Ezt követően a színpadon kezdetét vette egy zenefelismerő kvízjáték, ahol az Alapfokú Művészeti Iskola diákjai nagy lelkesedéssel mutatták meg kiemelkedő zenei tudásukat. A Csongrád-Csanád megyei identitás erősítése című projekt keretein belül megvalósuló, általános iskolásokat célzó rajzpályázat nyertes rajzaiból figyelemfelhívó közlekedési táblák készültek, melyeket Gémes László, a Megyei Közgyűlés elnöke adott át Farkas Éva Erzsébet Makó város polgármestere részére, majd egy táblát együtt kihelyezték ki egy forgalmas útszakasz közelében, ezzel is felhívva az autósok figyelmét a gyermekek úttesten való áthaladására és a biztonságos közlekedésre. Eközben vendégeink elektromos autó bemutatón vehettek részt, ahol lehetőség nyílt a Megyei Önkormányzat által használt autók megtekintésére, kipróbálására is. Kollégáink megosztották tapasztalataikat a környezettudatos járművek használatával kapcsolatban.

A színpadon hagyományőrző előadással jelentek meg a makói Forgatós Táncegyüttes tehetséges néptáncosai, akik tradicionális táncukkal és díszes népviseletükkel minden szemet magukra vonzottak.
Mindeközben az épület előtt minden látogatót szeretettel várt a Makói Hivatásos Tűzoltóság, hogy megmutathassák gépjárművüket, annak tartozékait. A védőruhák felpróbálásával a kisdiákok beleélhették magukat a hivatásos tűzoltók életébe. A Makói Rendőrkapitányság kollégája közlekedésbiztonsági vetélkedővel és egy ittasságot szimuláló, úgynevezett „részeg szemüveg” bemutatásával készült a résztvevőknek, illetve lehetőség volt a rendőrautó megtekintésére is.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat rendezvényein kiemelt szerepet kapnak a helyi termelők, akik standjaikon szebbnél szebb portékáikat mutatták be. Volt, aki kóstoltatással is készült, a gyermekek nagy örömére különböző sajtokat, mézeket, levendula és gyógynövény készítményeket ízlelhtettek.
A délután folyamán Kormányos Sándor mezőgazdasági tanácsnok szörpkülönlegességeket, levendula és rózsa szörpöt kínált szikvízzel, hogy minden kicsi és nagy a olthassa szomját.
A Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai Hungarikum játszóházzal várták az érdeklődőket, hogy különböző játékos feladatokon keresztül megismertessék őket megyénk természeti-, épített- és kulturális értékeivel.

A Magyar Vöröskereszt önkéntesei bemutatták a helyes kézmosás technikáját.  Színes festéket felhasználva egy LED lámpa segítségével vizsgálták az eredményt, helyes kézmosás esetén a LED lámpa nem mutatott a kezükön semmilyen színes foltot. Ebbe a feladatba minden diák nagy lelkesedéssel kapcsolódott be.
A nap során a résztvevőknek lehetősége nyílt népi fajátékok kipróbálására, melyek egyedi tervezésű, kézzel festett óriás játékok, sok ügyességi és logikai feladattal. A rendezvény zárásaként Kertész Ákos és Barátai közel egy órás koncertet adtak, bevonták a gyermekeket az éneklésbe, és koncertjükkel méltóan fejezték be ezt a remek napot.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat sok szeretettel várja a Kedves Érdeklődőket 2021. december 10-én, a programsorozat következő állomásán, Szegeden. Ismerjük meg együtt megyénk településeinek sokszínűségét!

A projektet a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat valósítja meg 2021.01.01-2022.09.30 között.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. A projektről bővebb információt www.csongradcsanad.hu/identitas aloldalon olvashatnak.

További információ kérhető:
Katona-Lázár Mária
lazar.maria@csongradcsanad.hu