Megyei identitás erősítése 13.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat Domaszéken tartotta következő első 2022. évi rendezvényét, ahol a környezettudatosság, a sport és a kultúra egységesen fontos szerepet töltött be. A megnyitón Sziráki Krisztián polgármester köszöntötte a gyerekeket és a hagyományőrzés fontosságáról beszélt a fiatal közönségnek. A program az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark múzeumpedagógusainak közreműködésével bőrözéssel, Árpád népe foglalkozással és a „Barátaink a madarak” című környezetvédelmi kalanddal vette kezdetét.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat 300 millió forint támogatást nyert az Európai Szociális Alapból a „Megyei identitás erősítése” című és TOP-5.3.2-17 kódszámú felhívás keretében. „A Csongrád-Csanád Megyei identitás erősítése” című TOP-5.3.2-17-CS1-2020-00001 kódszámú projekt átfogó célja a megye településeinek, térségeinek közösségteremtő kezdeményezése és cselekvőképességének fejlesztése, a közösségi, térségi identitás erősítése az adott célterületen élő helyi lakosság körében. A megye térségében élő közösségek identitásának erősítésében kiemelt szerepet töltenek be a programok, rendezvények, melyek segítik a társadalmi aktivitás és együttműködés erősödését. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, mely vissza nem térítendő támogatás.

sajtóközlemény

A nap folyamán Dr. Asztalos Tibor, helyi fotóművész munkásságát csodálhatták meg a rendezvény látogatói. A művész előadásában hangsúlyozta, hogy kedvenc témája a természet, nagyon szeret állatokat fotózni természetes élőhelyeiken, és örömmel mutatja ezt be a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A rendezvényen a mozgás is fontos szerepet kapott, először akadályversenyen vehettek részt a helyi Bálint Sándor Általános Iskola negyedikes tanulói. A nyertes csapatok közül az első három helyezett csillogó érmet kapott elismerésül, amelyeket Kormányos Sándor megyei tanácsnok adott át Józsáné Bánhidi Mártával, a helyi iskola igazgatójával.

A nap folyamán a gyerekek kerékpáros totóban is kipróbálhatták magukat, voltak, akiknek könnyen ment a 4 oldalas kvíz kitöltése, voltak, akiknek kis segítségre volt szüksége. A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat minden teszt kitöltéséért apró ajándékot adott a gyerekeknek. A délután folyamán a Csongrád Megyei Diáksport Egyesület az 5. és a 6. évfolyamos tanulókat mozgatta meg különféle sportfeladatokkal. Az egy órás, izgalmakkal teli testnevelés óra végezetével minden tanuló átvehetette a Megyei Önkormányzat ajándékát, melyet Kormányos Sándor mezőgazdasági tanácsnok, az iskola igazgatónője segítségével adott át.

A Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai Hungarikum játszóházzal vonták be a gyerekeket és érdeklődőket kultúránk és értékeink megismertetésébe. A Magyar Vöröskereszt jóvoltából a résztvevők egy oktató babán megismerhették és megtanulhatták az újraélesztési technikáját. Drimba Tibor, Maroslele polgármestere készült a nyolcadikos gyerekeknek egy motiváló előadással, amelynek fő témaköre a bűnmegelőzés, az egészséges életmód fontossága, mind fizikailag, mind szellemileg. Gál Imre, helyi fafaragó mester a vésővel végzett aprólékos munka nehézségeit és szépségeit mutatta meg az érdeklődőknek. Több gyermek is szívesen kipróbálta, sokak először foghattak a kezükben ilyen szerszámot.

A helyi Jázmin Nyugdíjas Klub sült pogácsát és kelt kemencés kalácsot készített a megjelentek részére, ezzel is bemutatva Domaszék hagyományait, specialitását. A Szegedi Hivatásos Tűzoltók a falu ovisaival és iskolásaival beszélgettek, a gyerekek megnézhették a tűzoltóautót és kipróbálhatták a védőruhákat is.  Kora délután Joó Szabolcs és a Nemzeti Filharmonikusok Kamaraegyüttese adott koncertet, amit kicsik és nagyok egyaránt élveztek.

A Csongrád-Csanád megyei identitás erősítése című projekt keretein belül megvalósuló, általános iskolásokat célzó rajzpályázat nyertes rajzaiból figyelemfelhívó közlekedési táblák készültek. A koncert után Magyar Anna, Kormányos Sándor megyei tanácsnokok, Mihálffy Béla, országgyűlési képviselőjelölt és Sziráki Krisztián, Domaszék Község polgármestere és Józsáné Bánhidi Márta iskola igazgató együtt helyezték ki a táblákat az iskola közelében, ezzel is felhívva az autósok figyelmét a gyermekek úttesten való áthaladására és a biztonságos közlekedésre. A helyi iskola 6. osztályos tanulói büszkén kísérték figyelemmel az eseményt, hisz a táblán szereplő rajz osztálytársuk, Szaszák Balázs és nővére, Szaszák Kata alkotása. A rendezvényt a helyi iskola néptáncos és társastáncos diákjainak fellépése zárta, amelyet a lelkes nézőközönség állva tapsolt meg.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat sok szeretettel várja a Kedves Érdeklődőket 2022. január 21-én, a programsorozat következő állomásán, Apátfalván. Ismerjük meg együtt megyénk településeinek sokszínűségét!

A projektet a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat valósítja meg 2021.01.01-2022.09.30 között.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. A projektről bővebb információt www.csongradcsanad.hu/identitas aloldalon olvashatnak.

További információ kérhető:
Katona-Lázár Mária
lazar.maria@csongradcsanad.hu