Megyei identitás erősítése 23.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat programsorozatának következő állomása Kiszomboron, a Rónay Kúria és rendezvénytéren, a hagyományok őrzése, és helyi értékek felfedezése jegyében zajlott. A megnyitón Szibrik Imre polgármester köszöntötte a résztvevőket. A megnyitót követően a Kacagó Bábszínház előadásával kezdődött a program, akik vidám, zenés bábelőadást tartottak a gyermekek legnagyobb örömére.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat 300 millió forint támogatást nyert az Európai Szociális Alapból a „Megyei identitás erősítése” című és TOP-5.3.2-17 kódszámú felhívás keretében. „A Csongrád-Csanád Megyei identitás erősítése” című TOP-5.3.2-17-CS1-2020-00001 kódszámú projekt átfogó célja a megye településeinek, térségeinek közösségteremtő kezdeményezése és cselekvőképességének fejlesztése, a közösségi, térségi identitás erősítése az adott célterületen élő helyi lakosság körében. A megye térségében élő közösségek identitásának erősítésében kiemelt szerepet töltenek be a programok, rendezvények, melyek segítik a társadalmi aktivitás és együttműködés erősödését. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, mely vissza nem térítendő támogatás.

sajtóközlemény

A folytatásban Bagi Alexandra világbajnok vezénylésével karate bemutatót láthattak a helybéliek, melyet követően a karatékák és a lelkes közönség is kipróbálta az íjászatot, ostorcsattogtatást és egyéb katonai harci formákat, a Hód Baranta jóvoltából. A fegyveres és pusztakezes harcok tanítása után Bereczky Bence csapatvezető ostoros produkciója kápráztatta el a közönséget.
A nap során lehetőség nyílt különböző kézműves foglalkozásokra. A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat kollégái segítségével makramé kulcstartót és levendula párnát készítettek a vállalkozók, alkotásukat természetesen haza is vihették. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark múzeumpedagógusaival a bőrrel való bánásmód technikáját sajátíthatták el az érdeklődők, mely során bőr karkötőt és kulcstartót készíthettek.

A település könyvtára is kézműves foglalkozással várta a gyerekeket, azonban asztaluknál zsákbamacska és a kvíz volt a legnépszerűbb. Emellett a település kiadványait is bemutatták, melyek igen kedveltek a helyi lakosság körében. A Honismereti kör, a Polgárok Kiszomborért Egyesület és a Rónay Tibor-kúria lelkes csapata jóvoltából lehetőség nyílt mindenki számára felfedezni és információkat gyűjteni helyi értékekről. A kirándulni vágyók akár Brigó-hintóval is bejárhatták a környéket. Mindenki előtt nyitva állt a Rónay-sírkert, a Helytörténetit Gyűjtemény, a Rónay Aladár-kúria kiállítása, a Rónay-kastélytorony, a Rotunda és a Rónay Tibor-kúria kiállításai is.

A vendégeket közös ebédre invitálták a szervezők, emellett a Kiss Mária Hortensia Honismereti Kör tagjai hagyományos kenyérlángost készítettek és kóstoltattak. Az ebéd után egy remek hangulatú koncert következett a Balkán Union Trió előadásában, őket a Jövőnkért Néptáncegyüttes tagjai váltották, akik hagyományos Dél-Alföldi táncokat mutattak be. A színpadon helyi a Zombortánc Formáció remek hangulatú tánc-előadása következett, majd Harangvirág Népdalkör dalcsokrát hallgathatta meg a közönség.

A nap során igazi vásári hangulat alakult ki a helybéli, és a környező településekről érkező termelők és kézművesek jóvoltából. Lehetett kóstolni levendula szörpöt, mézet, kézműves fagylaltot, hagyományos édességeket. Megcsodálhatták a különböző ékszerkészítési módokat, csuhé figurákat, horgolásokat, betondíszeket, cserépbabákat, szőtteseket a különböző standoknál. A szomszédos településről, Apátfalváról érkező hagyományőrzők bemutatták a csigatészta készítés praktikáit, melyet többen is igyekeztek megtanulni.

A Kalandozó Komédium középkori játszóparkkal érkezett, minden játékuk kézzel készült, természetes anyagok felhasználásával, igazi időutazásra hívta a szórakozni vágyókat. A Mosolygó Gyermekarcok Alapítvány kollégái játékos, interaktív feladványokkal készültek a gyermekek számára, a Magyar Vöröskereszt munkatársai pedig egy ambu babával érkeztek, és megtanították az érdeklődőket az életmentő, szabályos újraélesztés technikájára.

A Makói Hivatásos Tűzoltóság kollégái különböző feladatokkal hívták fel a figyelmet a tűzgyújtás, és a szén-monoxid mérgezés veszélyeire, a védőfelszereléseiket a vállalkozó szellemű gyermekek nagy örömmel próbálták ki.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat sok szeretettel várja a Kedves Érdeklődőket 2022. július 16-án, a programsorozat következő állomásán, Balástyán.

A projektet a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat valósítja meg 2021.01.01-2022.09.30 között. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
A projektről bővebb információt www.csongradcsanad.hu/identitas aloldalon olvashatnak.

További információ kérhető:
Katona-Lázár Mária
lazar.maria@csongradcsanad.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük