Megyei identitás erősítése 25.

A következő (sorrendben a huszonötödik) rendezvény helyszíne az árpádhalmi Berchtold-kastélyban működő Közösségi Tér és Könyvtár volt, ahol számos program várta a kikapcsolódni vágyókat. A megnyitó után a közönség örömmel vett részt egy egészséges életmóddal kapcsolatos beszélgetésen, majd egy közös tornán, amelyet a HIKO Alapítvány vezényelt le. A park egyik részén a hódmezővásárhelyi Alföldi Szabadidő Egyesület – Hód Baranta Szakosztályával alkalma nyílt az érdeklődőknek az íjászat, ostorcsattogtatás és egyéb katonai harci formák kipróbálására.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat 300 millió forint támogatást nyert az Európai Szociális Alapból a „Megyei identitás erősítése” című és TOP-5.3.2-17 kódszámú felhívás keretében. „A Csongrád-Csanád Megyei identitás erősítése” című TOP-5.3.2-17-CS1-2020-00001 kódszámú projekt átfogó célja a megye településeinek, térségeinek közösségteremtő kezdeményezése és cselekvőképességének fejlesztése, a közösségi, térségi identitás erősítése az adott célterületen élő helyi lakosság körében. A megye térségében élő közösségek identitásának erősítésében kiemelt szerepet töltenek be a programok, rendezvények, melyek segítik a társadalmi aktivitás és együttműködés erősödését. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, mely vissza nem térítendő támogatás.

sajtóközlemény

A parkban grill, tökipompos, csöröge kóstolására nyílt lehetőség és könnyed gyümölcssalátát is fogyaszthattak a jelenlévők. A vendéglátást a Megyei Önkormányzat biztosította a település Helyi Konyhája és az Árpádhalmi Ízőrzők Csoportja közreműködésével.
A délután folyamán Vágóné Török Terézia, nyugalmazott asszisztens adott egészségügyi tanácsokat az érdeklődőknek. Lehetőség nyílt a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat kiadványait megtekinteni mind digitálisan, mind kézzel foghatóan. Gémes Sándor és Miklós Péter: Nyomás alatt – Migráció a Déli Határszakaszon című kiadványát Gémes Sándor személyesen, egy kötetlen beszélgetés formájában mutatta be az érdeklődőknek.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat jóvoltából készült települési imázsfilmeket is népszerűsítettek a szervezők. A Virgonckodó népi, hagyományos fajátékok egész nap rendelkezésre álltak az érdeklődők számára, felejthetetlen élményt nyújtva a rendezvény összes résztvevőjének.

A rendezvény elhagyhatatlan elemeként megyei termelők, kézművesek is megmutatták munkáikat. Kitelepült a kisteleki Levendulatündér, aki a helyi érdeklődőket sok tanáccsal látta el a levendula felhasználásának lehetőségeiről. Pljesovszki Ágnes adalékmentes, kézműves lekvárait mutatta be és kóstoltatta. A Kapocs Alapítvány tagjai is kiállították munkáikat, Kovács Ivánné, népi bútorfestő pedig egyik legkedvesebb festett bútorát is magával hozta.

A nap folyamán az Árpádhalmi Jézus Szíve Plébánia is látogatható volt, amely a közelmúltban gazdagodott egy ólomkristályból készült szívvel. A színpadon a Jövőnkért Néptáncegyüttes műsorával folytatódott a program, majd a fábiánsebestyéni Borostyán Közösségi Klub, utána pedig az eperjesi Kéknefelejcs Népdalkör előadását láthatta a közönség. A rendezvényt Steve Savanya, a Kanadában élő magyar zeneművész népi koncertje zárta.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat sok szeretettel várja a Kedves Érdeklődőket 2022. július 26–án, a programsorozat következő állomásán, Magyarcsanádon.

A projektet a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat valósítja meg 2021.01.01-2022.09.30 között.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. A projektről bővebb információt www.csongradcsanad.hu/identitas aloldalon olvashatnak.

További információ kérhető:
Katona-Lázár Mária
lazar.maria@csongradcsanad.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük