Megyei identitás erősítése 26.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat rendezvénysorozata ezen a héten Magyarcsanádra érkezett. A Művelődési Ház és Könyvtár Rendezvénytéren felállított színpadon, Farkas János polgármester köszöntötte a megjelenteket, beszédében hangsúlyozta a megyei- és települési közösséghez tartozás fontosságát. A megnyitót követően Bagi Alexandra világbajnok vezetésével a helyi óvodások oviolimpián mérték össze tudásukat, a sportos ügyességi feladatok során három csapatot alkotva versengtek. Minden kicsiny gyermek jó hangulatban és kellően elfáradva vehette át megérdemelt ajándékát.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat 300 millió forint támogatást nyert az Európai Szociális Alapból a „Megyei identitás erősítése” című és TOP-5.3.2-17 kódszámú felhívás keretében. „A Csongrád-Csanád Megyei identitás erősítése” című TOP-5.3.2-17-CS1-2020-00001 kódszámú projekt átfogó célja a megye településeinek, térségeinek közösségteremtő kezdeményezése és cselekvőképességének fejlesztése, a közösségi, térségi identitás erősítése az adott célterületen élő helyi lakosság körében. A megye térségében élő közösségek identitásának erősítésében kiemelt szerepet töltenek be a programok, rendezvények, melyek segítik a társadalmi aktivitás és együttműködés erősödését. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, mely vissza nem térítendő támogatás.

sajtóközlemény

A gyermekeknek szóló program még nem ért véget, mert a színpadon következett a Kacagó Bábszínház előadása, akik a Piroska és a Farkast adták elő. Lelkes közönségüket sok közös dallal vonták be, így még hangulatosabbá tették előadásukat. A délelőtt során lehetőség nyílt a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat kiadványait megtekinteni mind digitálisan, mind kézzel foghatóan. Marsovszki Etelka: Etus Néni Mesél című kiadványát egy kötetlen beszélgetés formájában mutatta be a könyv írója.

Az Alföldi Szabadidő Egyesület-Hód Baranta Szakosztálya vezetésével íjászatra, ostorcsattogtatásra és egyéb katonai harci formák kipróbálására nyílt lehetőség, vezetőjük, Bereczky Bence elmondta, hogy magyarság népi kultúrájának és katonai harci képzés formáinak átadását egyaránt küldetésüknek tekintik.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark múzeumpedagógusaival a bőrrel való bánásmód technikáját sajátíthatták el a résztvevők, a foglalkozások során bőr karkötőt és kulcstartót készíthettek. A nap során az Árpád-kori életvitelt, a korabeli harcművészetet és öltözeteket is bemutatták az Emlékpark kollégái. Horváth Éva, helyi könyvszobrász különleges alkotásait hozta el a rendezvényre. A már relevanciáját vesztett könyvek különleges művészi alkotásokká válnak kezei között, a művész az efajta szobrászkodás technikai alapjait ismertette meg a látogatókkal. A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat kollégái szintén készültek kézműves foglalkozásokkal, a vendégeknek lehetősége nyílt gyöngyfűzésre, illetve levendulabatyut, hűtőmágneseket készíteni. Az elkészült alkotásokat haza is vihették a kreatív résztvevők.

A nap során a Román Nemzetiségi Házban kiállítások várták a látogatókat, ahol Nemzetiségi Falvédő gyűjtemény és Szerb Nemzetiségi keresztek megtekintésére volt lehetőség. Magyarcsanád gazdag vallási örökségben, így egész nap látogatható volt a Református templom, Román Ortodox templom és a Szerb Pravoszláv templom.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat és a Magyarcsanádi Főzőkonyha közös ebéddel vendégelte meg a résztvevőket, bográcsban készült babgulyás, desszertként pedig almás lepény és gyümölcssaláta volt a menü. Délután a színpadon a helyi néptáncegyesületetek mutatták be különböző nemzetiségi táncaikat, elsőként a Doina Biharului Román Hagyományőrző Táncegyüttes műsora következett, majd a Magyarcsanádi Cigány Hagyományőrző Tánccsoport előadását láthatták.

Tariné Tóth Hajnalka, a Kerekes Márton Népdalkör és Citerazenekar vezetőjének bemutatója következett, előadása után a közönségnek is lehetősége nyílt a hangszer megszólaltatására. Megyei termelők és kézművesek közül bemutatkoztak az Apátfalvi Közösség alkotói, akik készültek makramé nyakláncokkal, papírfonással, gyapjútarisznyával, kaskötéssel, övszövéssel és nemezeléssel. Az érdeklődők a fafaragás, decoupage, csontfaragás, tojásdíszítés és a hagyományos csigatészta készítés praktikáit is elleshették, valamint kóstolhattak különböző virágmézeket, levendula- és rózsa szörpöt Bánffi szódával.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat a megye összes településéről imázsfilmet készíttetett, melyek megtekintésére a rendezvényen is lehetőség adódott. A színpadi produkciók sorát a Csák László és Barátai koncertje követte, majd a rendezvény zárásaként a Szentesi Jövőnkért Néptáncegyüttes táncosai bemutatták Dél-Alföldi táncaikat, végül egy közös táncházzal zárult a nap.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat sok szeretettel várja a Kedves Érdeklődőket 2022. augusztus 19–én, a programsorozat következő állomásán, Ópusztaszeren.

A projektet a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat valósítja meg 2021.01.01 – 2022.09.30 között.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. A projektről bővebb információt www.csongradcsanad.hu/identitas aloldalon olvashatnak.

További információ kérhető:
Katona-Lázár Mária
lazar.maria@csongradcsanad.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük