Megyei identitás erősítése 9.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat Pitvaroson tartotta következő rendezvényét, ahol a hagyományaink mellett az Árpád-kori hőseink történetét is megismerhették a gyerekek. A   Radó Tibor polgármester által megnyitott rendezvény résztvevői elsősorban helyi iskola diákjai voltak. A gyerekek a megnyitót követően egyből sportcipőre váltottak, hogy kezdetét vehesse a futóverseny, hiszen a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat nagy hangsúlyt fektet az egészséges életmódra, így a rendezvényeink elengedhetetlen részét képzi a mozgás. A futóverseny után a gyermekek kipróbálhatták magukat különféle akadálypályákon, amit Bagi Alexandra világbajnok állított össze részükre.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat 300 millió forint támogatást nyert az Európai Szociális Alapból a „Megyei identitás erősítése” című és TOP-5.3.2-17 kódszámú felhívás keretében. „A Csongrád-Csanád Megyei identitás erősítése” című TOP-5.3.2-17-CS1-2020-00001 kódszámú projekt átfogó célja a megye településeinek, térségeinek közösségteremtő kezdeményezése és cselekvőképességének fejlesztése, a közösségi, térségi identitás erősítése az adott célterületen élő helyi lakosság körében. A megye térségében élő közösségek identitásának erősítésében kiemelt szerepet töltenek be a programok, rendezvények, melyek segítik a társadalmi aktivitás és együttműködés erősödését. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, mely vissza nem térítendő támogatás.

sajtóközlemény

Mindeközben a Művelődési Ház nagytermében zajlottak a kézműves foglalkozások. A Megyei Önkormányzat Márton-napi foglalkozással készült, kollégáink segítségével szebbnél szebb libákat alkottak a diákok. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Múzeumpedagógusai segítségével mindenki kitanulhatta a bőrrel való bánásmódot, és alkotását haza is vihette. A múzeumpedagógusok továbbá készültek – az Emlékparkhoz méltóan – történelmünket, múltunkat megelevenítő foglalkozással is, mely az Árpád népe nevet kapta. A gyerekek megismerkedhettek népünk eredetével, sőt maguk is kipróbálhatták az ősi mesterségeket, és megszemlélhették élőben a honfoglalás kori tárgyakat, fegyvereket.

Ezt követően folytatódtak a mozgással kapcsolatos élmények, az iskola tanulói Sportfesztiválon vehettek részt a Csongrád Megyei Diáksport Egyesület önkéntesei segítségével. A Sportfesztivál eredményhirdetésén minden kisdiák átvehette jól megérdemelt ajándékát a Megyei Önkormányzat jóvoltából. A színházteremben a Jövőnkért Néptáncegyüttes műsorát tekinthették meg az érdeklődők, az együttes tehetséges néptáncosai, egy hangulatos, pörgős előadással szórakoztatták a kicsiket és nagyokat egyaránt, a végén egy vidám táncházzal zárták produkciójukat. A Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai hungarikum játszóházzal vonták be a gyerekeket, hogy megismerhessék megyénk értékeit. A nap során a résztvevők kipróbálhattak népi fajátékokat, melyek segítségével az ügyességüket és logikájukat élesíthették.  A Magyar Vöröskereszt önkéntesei által a látogatók egy oktató babán elsajátíthatták az újraélesztés megfelelő technikáját, a gyermekek rövid gyakorlással fontos tudásra tettek szert.

Rendezvényeinken kiemelt szerepet kapnak a helyi termelők. Pitvaroson Szuda Kornélia és Jeszenszki Zsolt helyi sajtkészítő kóstoltatta termékeit. Az aulában kiállított Ambróza márkanevű termékek az ambózfalvi székhellyel rendelkező, a pitvarosi-, csanádalberti- és nagyéri Önkormányzat Közfoglalkoztatási rendszerében dolgozók kezeinek munkáját dicsérik. A Magyar Vöröskereszt által létrehozott pitvarosi hátrányos helyzetűeket foglalkoztató fűszernövény-feldolgozó üzem dolgozói szintén elhozták termékeiket. A szomszédos települések is megjelentek, hogy bemutathassák termékeiket, csanádalberti Önkormányzata elhozta kézzel szőtt szőnyegeit, játékait és dísztárgyait, melyeket újrahasznosított anyagokból készítenek. Nagyérről érkezett a sokak által ismert savanyúság, melyet örömmel kóstoltak a gyermekek. Az ambrózfalvi termelők elhozták az általuk termesztett idényzöldségeket, melyek az ősz színeiben pompáztak, Böröcz István mézkészítő pedig büszkén kóstoltatta az édes finomságait a gyermekek legnagyobb örömére.

A rendezvény zárásaként közel egy órás rendhagyó énekórát tartottak Frankie Látó és Barátai, akik bevonták a lelkes gyermekeket az éneklésbe, és koncertjükkel méltó lezárást adtak, ennek a nagyszerű napnak.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat sok szeretettel várja a Kedves Érdeklődőket 2021. november 12-én, a programsorozat következő állomásán, Szegeden. Ismerjük meg együtt megyénk településeinek sokszínűségét!

A projektet a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat valósítja meg 2021.01.01-2022.09.30 között.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
A projektről bővebb információt www.csongradcsanad.hu/identitas aloldalon olvashatnak.

További információ kérhető:
Katona-Lázár Mária
lazar.maria@csongradcsanad.hu