Mi kerülhet a sárgába?

A közelmúltban megjelent a közösségi médiában is (a Pusztamérges facebook oldalon) a hulladékszállítási közszolgáltató FBH-NP Nonprofit Kft. felhívása a „sárga kukák” átvételével kapcsolatban. Akkor egyéb információ híján több kérdés is felmerült a lakosság körében – amelyek több részletben és különböző időpontokban megjelentek a tájékoztatókban és felhívásokban, de kb. fél évnyi idősáv az, amit át kellene hozzá böngésznünk – ezért most részletesen sorra vesszük az erre vonatkozó információkat.

A szelektív hulladékgyűjtő (sárga) kukába a kommunális (háztartási) hulladéktól elkülönített anyagok gyűjthetők; ez váltja fel a sárga zsákokat, amelyek eddig ugyanezt a célt szolgálták. A kukák átvételére a hulladékudvarban, nyitva tartási időben van lehetőség.

a közösségi médiában megjelent felhívás

A közszolgáltató kérése, hogy a zökkenőmentes ügyintézés érdekében az átvételhez vigyenek magukkal személyi igazolványt és lakcímkártyát vagy befizetett számlát, hogy a jogosultság igazolható legyen. A gyűjtő edényeket díjmentesen biztosítja a szolgáltató, méretük a kék kukákéval megegyező. Felhívjuk a figyelmet, hogy a szelektív gyűjtő edényzet elsősorban lakossági igényeket szolgál, ezért a vállalkozók – akiknek szolgáltatása a cég nevére van bejelentve – most ne jelentkezzenek edényzetért, mert a lehetőség (most) lakossági igényeket szolgál!

A sárga zsákok helyett bevezetett gyűjtési mód ütemezése eltér a szokásos pénteki szállításoktól („kukás napok”) mivel a tapasztalatok szerint kevesebb ilyen jellegű hulladék keletkezik, mint általában háztartási hulladék, ezért ezek szállítása havonta egy alkalommal történik.

A hagyományos (kék) kukák ürítését tehát nem befolyásolja az elkülönítetten gyűjtött hulladékszállítás – környezetünk védelme érdekében viszont kiemelten fontos, hogy a sárga edényzetbe CSAK AZOK AZ ANYAGOK kerüljenek, amelyek ilyen módon gyűjthetők és újra hasznosíthatók! (az elv egyébként megegyezik a hulladékszigetek edényzeteinek gyűjtési szisztémájával)
A szolgáltató honlapján – sok egyéb hasznos információ mellett – részletes ismertetőt találhatunk a sárga kukába kerülő hulladékokról is szemléletes formában:

A bevezetésre kerülő gyűjtés tehát bizonyos értelemben „tehermentesíti” a már meglévő – kék színű – kukákat, mert a legtöbb háztartásban abban kötöttek ki azok a hulladékok, amelyek nem kerültek ki a hulladékszigetek megfelelő gyűjtőibe, illetve a sárga zsákokba (utóbbiak beszerzése amúgy is kicsit körülményesebb volt és igényelt némi plusz időráfordítást).

„hagyományos” gyűjtési mód
hulladékszállítások rendszeressége

A táblázatban szereplő zöld zsák jelzés a biológiailag lebomló hulladékok gyűjtési időpontjait jelöli – ezek jellemzően olyan anyagok, amelyek faluhelyen jól hasznosulnak ill. komposztálhatók is, de van olyan háztartás, amelyben nincs helye – a szolgáltató ennek elszállítását is vállalja és megoldja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük