Nyilvános wi-fi hotspotok

Szinte napra pontosan 1 éve adta be Pusztamérges Községi Önkormányzat azt az Európai Unió által finanszírozott pályázatot, amelyben ingyenes közösségi internet hozzáférést biztosító hálózat kiépítésére kínáltak lehetőséget. Akkor nem támogatták a pusztamérgesi elképzeléseket, az idei fordulóban viszont igen! A napokban gratulált a WIFI4EU pályázat nevében a támogató szervezet a településnek és örömmel értesítettek bennünket, hogy a „Call 3 referenciájú” felhívásra Pusztamérges település nevében benyújtott pályázat sikerrel járt.

Az INEA honlapján (https://ec.europa.eu/inea/en/connecting-europe-facility/cef-telecom/wifi4eu) közzétett bizottsági határozat értelmében a település 15.000 € (mintegy 5 millió forint) támogatásban fog részesülni. Önerőt nem igényel a küszöbön álló beruházás, az önkormányzatnak az üzembe helyezéstől számított 3 évig a folyamatos üzemeltetést kell vállalnia. A kivitelezésre és üzembe helyezésre 1,5 év áll rendelkezésre – innen számít a 3 év működés – de eredményes tárgyalás esetén vélhetően ennél gyorsabban meg fog történni a kivitelezés. Az elképzelések hasonlóak a tavalyi pályázatban foglaltakhoz, de konkrét telepítési hely(ek) még nem kerültek meghatározásra.

A WiFI4EU program célközönségét az uniós lakosok és az Európába látogatók alkotják, akik az Európai Unió közösségi terein, például a parkokban, a köztereken, a középületekben, a könyvtárakban, az egészségügyi központokban ingyenesen hozzáférhetnek a WiFi-hálózathoz. A rendszert az uniós tagállamok, valamint az EGT-országok közül Norvégia és Izland közintézményei vehetik igénybe.

A támogatás utalvány formájában érkezik a nyertes településekre, amelyeket a szolgáltatás kiépítését és műszaki ellenőrzését követően válthatnak be. A kedvezményezettnek biztosítania kell, hogy a wifi-hotspot üzembe állítására és a működés megkezdésére az utalvány odaítélésétől számított 1,5 éven belül sor kerüljön. A kedvezményezettnek ez az időtartam áll a rendelkezésére ahhoz, hogy kidolgozza a projektjét és kiválassza azt a wifi-telepítéssel foglalkozó vállalkozást, amely üzembe helyezi a rendszert.

A település lakói olyan előnyét látják majd a kezdeményezésnek, hogy az intézményekben (polgármesteri hivatal, könyvtár, orvosi rendelő, fogorvos, gyógyszertár, stb.) kívül a forgalmasabb közterületeken is (buszmegálló, piactér, sportpálya, központi park) ingyenesen hozzáférhető, szélessávú internet használatra nyílik majd lehetőség: okos eszközök segítségével hasznos információkat, menetrendet, ügyfélfogadási időket tudhatunk meg gyorsan és egyéb digitális tartalmakhoz is hozzájuthatunk – vagy egyszerűen tartalmasan tölthetjük a várakozási időt.

Minden kedvezményezett maga választja ki azt a szolgáltatót, amellyel a vezeték nélküli berendezés üzembe állítására (a közbeszerzési szabályokkal összhangban) szerződést köt. A kedvezményezett önkormányzatok kiválasztják a közösségi élet azon főbb színtereit, ahol WiFi4EU-hotspotokat kívánnak létesíteni. Wifi-hotspotok létesítése olyan területen támogatható, ahol még nem létezik hasonló ingyenes wifi-szolgáltatás. A nagy sebességű, széles sávú internet-előfizetésnek kiváló minőségű internetkapcsolatot kell biztosítania a felhasználók számára, és a kedvezményezettnek a hálózat működésbe helyezésétől számított legalább 3 évre szóló előfizetéssel kell rendelkeznie.

Az idei nyertes pályázat a tavalyi minta alapján készült, amelynek technikai lebonyolítását a DJP Pont végezte. Ez a szolgáltatási hely mindenkor úgy igyekszik kamatoztatni az eszközparkjában rejlő lehetőségeket, hogy azok minél szélesebb körben hasznára legyenek a lakosságnak. Ez – mint a jelen pályázatban is – nem mindig jelent azonnali előnyöket, de a szolgáltatások körének bővítését és a felhasználók komfortérzetének javítását szolgálják. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy ez nem fogja-e majd kiszorítani a DJP Pontot, mint a település informatikai és közösségi „zászlóshajóját” a szolgáltatások köréből? A válasz – azt gondolom – megnyugtató lehet: olyan bázist és tudásközpontot, amely ilyen és hasonló folyamatok generálója, együttműködő partnere, kiszolgálója vagy indikátora, hiba lenne parkoló pályára állítani és a perifériákra szorítani. Azzal hosszabb távon a közösség azon szereplői, használói is hátrányba kerülnének, akik csak szekunder haszonélvezői (nem közvetlenül részesei) a digitális írástudás és az informatikai készségek fejlesztése terén tett erőfeszítéseknek. Stílszerű hasonlattal élve: ahogyan az aranytojást tojó tyúkot, úgy az ezüst IKT (infokommunikációs technológia) malacot sem szokás levágni.

A WiFi4EU programról részletes útmutató a https://wifi4eu.ec.europa.eu/#/home oldalon olvasható.

Csala István DJP mentor
(a cikk a DJP Pont
 weblapjáról származik

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.