Szent István király és új kenyér

Szent István királyunk, az államalapítás és az új kenyér ünnepén idén talán a vártnál is nagyobb örömmel ünnepelhettünk! Jó okunk volt erre: az eredeti forgatókönyv szerint a szentmise és kenyéráldás után szabadtéri rendezvény, koszorúzással és a mindennapi kenyerünkről, valamint az államról, az együvé tartozás fontosságáról szóló műsor következett volna… ám az időjárás (nagy örömünkre) közbeszólt.

A sorrend meg is maradt, ám a hajnalban megeredt kiadós esőre való tekintettel minden műsor a nemrégiben megújult Nagyboldogasszony templomban került megtartásra. Az idő nem kedvezett ugyan a szabadtéri ünneplésnek, de sokaknak nagy öröm és a terményeknek valódi áldás volt ez az eső… és ugyan hol máshol lelhetnénk otthonra és segítségre, ha nem a templomban? – foglalta ünnepi gondolataiba eme körülményt Negyela Zoltán atya, plébániai kormányzó.

Szép lett a templomunk! A kívül-belül megújult épület akusztikájának köszönhetően valóban otthona volt az ünneplésnek, tisztán csengtek benne a szavak, szárnyaltak a gondolatok. Dr. Papp Sándor polgármester úr Szent István munkásságát, annak jelentőségét is ismertette ünnepi beszédében, a Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola és Óvoda diákjai pedig a kenyér és az egymásra utaltság, az összetartozás fontosságáról szóló műsorral emelték az esemény színvonalát. A megszentelt kenyér kóstolása előtt még egy Reményik Sándor vers, az „Eredj, ha tudsz” c. hangzott el ugyanezen gondolatok jegyében.

🇭🇺 Békés, boldog ünnepet kívánunk mindenkinek!

S az isteni gondviselés jegyében a kenyérkóstolás és a parkban álló Kopjafa megkoszorúzásának idejére az eső is elállt, így a friss levegőn, a megszentelt új kenyér ízével a szánkban térhettünk haza – s e sorok írásakor már ismét az esőcseppek kopognak az ablakon. De ez így van jól – kellett is már nagyon!

🇭🇺 Békés, boldog ünnepet kívánunk mindenkinek!

(a fotógalériát köszönjük az Időlenyomat oldalnak, az élet jeles pillanatai, eseményei megörökítőjének)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük