Megyei identitás erősítése 27.

Államalapító Szent István királyunk ünnepe az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

Augusztus 20. a magyarság legősibb nemzeti ünnepe, államalapításunkat, Szent István királyunkat, s az életet jelentő Új kenyeret is ünnepeljük ezen a napon. A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban délelőtt 9 órától tartotta ünnepi megemlékezését, melyen Gémes László elnök adta át a 2022. évi megyei kitüntető díjakat. A megemlékezésen Várkonyi Eszter a résztvevőkkel közösen, tekerő kísérettel énekelte el a Himnuszt, mely után elsőként Farkas Sándor miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő mondott beszédet. Az ünnepi gondolatok után Vígh Róbert gitárművész előadását hallgathatta meg a közönség.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat 300 millió forint támogatást nyert az Európai Szociális Alapból a „Megyei identitás erősítése” című és TOP-5.3.2-17 kódszámú felhívás keretében. „A Csongrád-Csanád Megyei identitás erősítése” című TOP-5.3.2-17-CS1-2020-00001 kódszámú projekt átfogó célja a megye településeinek, térségeinek közösségteremtő kezdeményezése és cselekvőképességének fejlesztése, a közösségi, térségi identitás erősítése az adott célterületen élő helyi lakosság körében. A megye térségében élő közösségek identitásának erősítésében kiemelt szerepet töltenek be a programok, rendezvények, melyek segítik a társadalmi aktivitás és együttműködés erősödését. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, mely vissza nem térítendő támogatás.

sajtóközlemény

Gémes László, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnöke köszöntő beszédében elmondta, hogy „Nem szabad elfelejtenünk, az államalapítással Szent István elindította a magyarságot egy úton, azonban rajtunk is múlik, hogy mit hagyunk belőle örökül.” Az augusztus 20-i állami ünnepen a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyérrel fejezzük ki, hogy az élet és a haza összekapcsolódik.
Az ünnepi program részeként a 2022. évben kimagasló munkát végző munkatársak kitüntető díjakat kaptak Csongrád-Csanád megye egészségügyéért, közbiztonságáért, kultúrájáért, közneveléséért, közigazgatásáért illetve alkotó tevékenységük elismeréseként.

Az ünnepi műsor részeként színvonalas műsorával az Alföld Néptáncegyüttes is színpadra lépett. Az ünnepség zárásaként a Szózatot közösen énekelték el a megjelentek. A díjátadót követően került sor a Megyei Önkormányzat által állíttatott Attila, hun király szobrának avató ünnepségére. Gémes László elnök rendhagyó ünnepi beszédét egy ismert mondókára építette, melyben kifejezte köszönetét mindazoknak, akik hozzájárultak a monumentális szobor méltó elhelyezéséhez. A szobor mostantól Csongrád-Csanád megye büszkeségeként az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark bejáratánál magasodik.

A Dr. Ciráki F. György által megálmodott szobrot Bethlen Farkas, a Julianus Barát Alapítvány kuratóriumi elnöke segítségével Petró Attila Gávavencsellői vállalkozó felajánlása alapján, Parlag István felvidéki származású szobrászművész készítette. Dr. Polner Eörs alelnök javaslatára a Megyei Közgyűlés megtárgyalta és jóváhagyta a szobor megyénkben való felállítását. A munkálatokban megyei vállalkozók segédkeztek, volt aki a szállításban, a daruzásban, vagy a talapzat elkészítésében, mások a domb kialakításában, a járda építésében, vagy a terület füvesítésében vettek részt.

Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter ünnepi beszéde Attila király történelmi nagyságáról lenyűgözte a hallgatóságot. Beszédét követően az Emlékpark Ügyvezető Igazgatója, Kertész Péter osztotta meg gondolatait a közönséggel. A rendezvényt a megyei Alföld-, a Dobbantó- és a Jövőnkért néptáncegyüttesek műsora, majd Bartók Dániel népdal, valamint Szerényi Béla népzenei produkciója színesítették. A Magyar Honvédség Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara pedig közreműködött a Himnusz és a Szózat kíséretében.

Tiszteletüket kifejezve vonultak fel az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Hagyományőrző lovasai, akik tradicionális ruházatukban és íjaikkal díszsort álltak a szobor körül. Alföldi Szabadidő Egyesület – Hód Baranta Szakosztálya Bereczky Bence vezénylésével ostormenettel tisztelgett Attila királyunk szobra előtt.

Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök avatója, és a szalag ünnepélyes átvágása után, a rendezvény folytatásában Steve Savanya koncertje szórakoztatta a közönséget, majd a Nemzeti Park szolgáltatásai nyújtottak szórakozást a látogatóknak.

Szeged, 2022. augusztus 19.

Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés Sajtószolgálata

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat sok szeretettel várja a Kedves Érdeklődőket 2022. szeptember 3–án, a programsorozat következő állomásán, Kövegyen.

A projektet a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat valósítja meg 2021.01.01 – 2022.09.30 között.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. A projektről bővebb információt www.csongradcsanad.hu/identitas aloldalon olvashatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük