Tökfaragás recept

Végy két rakás tököt… az ehetőket darabold fel és tedd a sütőbe, a többire pedig toborozz faragókat. Mindkettőre garantáltan lesz „kereslet”, mert a sült tök is el fog fogyni és faragatlan takarmány se fog maradni…

Nagyjából ennyi a recept a Művelődési Ház IKSZT hagyományos őszi foglalkozásához. Sokan összegyűltünk idén is, hogy vidám, vicces, művészi vagy pont hogy ijesztő töklámpásokat faragjunk! Az alapanyag az önkormányzat kertjéből származott, a tavaly gyűjtött magokat vetették el és gondozták a dolgozók. Így kiküszöbölhető volt az az őszi dilemma, hogy honnan szerzünk be annyi alapanyagot, amit a nem kevés kreativitással megáldott gyerekek szétfaraghatnak.
A kisebbek kés helyett filctollat kaptak, hogy az elképzelt mintát felrajzolják és a gyakorlottabbak vágják ki a nem kellő részeket. De a magház és a tökbél kikanalazása rájuk maradt – így ők is garantáltan könyékig szurtosak lettek!
Ez senkit nem zavart, mert mindenki az volt… ahol siklik a gyalu, ott hullik a forgács – szokták volt mondani…

A meleg tea és sült tök jó kis utánpótlás volt a vájkálásban, cipelésben, forgatásban elégetett kalóriáknak. Az elkészült töklámpásokat hazavihették az alkotók, de volt néhány olyan is, amit nagylelkűen a Művelődési Háznak ajándékoztak. Ezek pár napig a bejárat környékén világítottak sötétedés után. Mindenszentek idejére viszont eltűnnek, hogy aztán a többihez hasonlóan takarmányként vagy a komposzton hasznosuljanak ismét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük