Védőoltás információ

Időről időre röppennek fel különféle hírek a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatban. Mivel az oltás beindítja a szervezet immunrendszerét,  jelentkezhet bőrpír, de érezhetünk hidegrázást is a beadását követően. Erről beszélt Merkely Béla az oltási kampány korábbi videójában. A Semmelweis Egyetem rektora elmondta: jelentős szövődményeket csak extrém ritka esetben találnak, azok is gyógyíthatók. Ezzel szemben a koronavírus-fertőzésnek súlyos következményei lehetnek.

Tájékoztatásul – háziorvos által szabad felhasználásra – megosztjuk az Astra Zenca vakcinával kapcsolatos, a vérrögök kialakulásáról (szóbeszéd és közösségi média által is) kerengő, tévhiteket és fél információkat eloszlató tényeket, amelyeket ki-ki kezeljen a józan belátása szerint.

Az összefüggések, azok magyarázata – és az infografika – ugyan a hirado.hu oldaláról származik ám azok eredetije megtalálható a www.covid1010.hu honlapról származik, amelynek (szakemberekből álló) üzemeltetői a következőképpen definiálják saját tevékenységüket:

Önkéntes, szakorvosokból, biológusokból, gyógyszerészekből, járványügyi, fordítópiaci, nyelvi szakemberekből álló fordítócsoportunk 2020. március középen alakult. A tudásmegosztás jegyében a COVID19-cel kapcsolatos nemzetközi szakirodalomban elérhető ajánlások, tudományos értekezések, poszterek és háttéranyagok fordításával az a célunk, hogy a frontvonalban dolgozó, koronavírusos betegekkel foglalkozó kollégák ingyenesen, magyar nyelven jussanak hozzá a munkájukhoz szükséges információkhoz. Orvos tagjaink kompetenciája minden területet lefed, amely a COVID19 elleni védekezés szempontjából fontos, a járványügytől kezdve a háziorvosláson, sürgősségi ellátáson, belgyógyászaton át az intenzív terápiáig – és még ezeken kívül is.

www.covid1001.hu/rolunk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük