Betlehem készült

Új színfolt az ünnepekre a közintézmények karácsony előtti „felöltöztetésében” a Móra Ferenc Művelődési Ház előcsarnokában felállított Betlehem – amely (korlátozott keretek között) karácsonyig látogatható lesz. Az önkormányzatnak egy régebbi terve valósult meg ezzel; most a járványügyi intézkedések közepette különösen aktuálissá vált, hogy a közösségi rendezvények jelentős csökkenésének ellensúlyozására némi ünnepváró látnivalóval szolgálhasson a település lakóinak.
A templom is felújítás alatt áll, a pusztamérgesi miséket (előreláthatólag Húsvétig) nem lehet a templomban tartani – így betlehem se kerülhetett a Nagyboldogasszony templomba.

a szent család nyitva tartási időn kívül, éjszakára megvilágítva is megtekinthető

Mivel a Művelődési Ház a falu központjában, a templommal szemben található, így kézenfekvő volt, hogy ide kerüljön a látványosság, ahol (korlátozott feltételekkel és egyénileg) látogathatóvá tették.
A betlehem eredetileg közösségi összefogással készült volna; sok az ügyes, jó kézügyességgel megáldott segítő, akik szívesen közreműködnének, hogy hamar közszemlére lehessen tenni a tetszetős végeredményt. Ez így ebben a formában nem lehetséges, de a közösség összefogása így is megvalósult: a jászolhoz használt szalma, kukoricaszár, gyékény, moha „érkezett” segítségként, amelyből a közművelődési dolgozók készítették el az installációt.

A körülmények ismeretében várhatóan nagy érdeklődést vált majd ki a betlehem. Közösségi élményben nem részesülhetnek most a kíváncsiak, de akinek a közzétett időpontban nincs lehetősége megtekinteni, az megvilágítva gyönyörködhet benne ezen idősávon kívül is, ha ellátogat az intézményhez. Pusztamérges Községi Önkormányzat ezzel a lehetőséggel szeretne segíteni a hívőknek abban, hogy könnyebben rátaláljanak a karácsonyi öröm valódi és mély forrásaira, hogy újra meg újra rácsodálkozhassanak a karácsony misztériumára a jászol előtt állva.

 „Nem szabad szomorkodnunk akkor, amikor az élet születését ünnepeljük. Vigadjon a szent, mert közeleg győzelmi pálmája! Örüljön a bűnös, mert megbocsátásra kap meghívást! Örvendezzék a pogány is, mert őt is az életre hívják!”

Nagy Szent Leó pápa

Békés, örömteli ünnepi készülődést kívánunk!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.