Kenyérszentelés és Családi Délután

A tavalyihoz hasonló rendhagyó (de hagyományteremtő szándékkal rendezett) programokkal várta az érdeklődőket a Pusztamérges Községi Önkormányzat. 2020-ban a járvány miatt elmaradt programok pótlására szerveződött az augusztusi enyhítés alatt a megszokottól bőségesebb program és ezt a vonalat követte az idei sorozat is.

A templom építése még folyamatban van, így a reggeli szentmise is a Bortéren került lebonyolításra, a szervezők és Negyela Zoltán atya jól alkalmazkodtak a szabadtéri körülményekhez, de a Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola diákjainak sem okozott gondot a szabadtéri szereplés.
Köszöntőjében Dr. Papp Sándor polgármester az ünnep kapcsán az államalapítás és a kenyér fontosságán kívül az összetartozás és összetartás fontosságára is kitért: „ahogy a múltunkban, úgy a jövőnkben is fontos egymás segítése” – fogalmazta meg a magyarság történelmében mindig is fontos, 1000 éves tanulságot, amelyet István király is követett uralkodása idején. A Kopjafánál történő koszorúzás után a megáldott új kenyér kóstolásával, a délutáni programok ismertetésével és kötetlen beszélgetéssel ért véget a délelőtt.

Délután kötetlenebb, családiasabb formában zajlottak az események. Jellegét tekintve annyival volt más az idei esztendő rendezvénye, hogy a Művelődési Ház tetőszerkezetének felújítása kapcsán elhalasztott programok és tájékoztató rendezvény került lebonyolításra.

Pusztamérges Községi Önkormányzat 2019. év folyamán eredményes pályázatot nyújtott be az előzőleg felújított Művelődési Ház tetőszerkezetének korszerűsítésére, cseréjére – amelyet a korábbi pályázat nem tartalmazhatott. A pályázat konzorciumi partnere az a Pusztamérges Községi Szent Flórián Önkéntes Tűzoltó Egyesület volt, amely a rendezvényeihez, közgyűléséhez – más civil szervezetekhez hasonlóan – rendszeresen igénybe veszi az intézményt. A pályázat záró eseménye volt az a lakossági program és tájékoztatás, amelynek keretében a szóban forgó egyesület is bemutathatta tevékenységét, hogy az miként kapcsolódik a közösségi igényeket kiszolgáló kulturális létesítmény működtetéséhez és korszerű technikai, technológia színvonala hogyan segítheti elő a civil társadalom, a nonprofit szervezetek mindennapi életét.

a pályázatról

A művelődési házzal kapcsolatos rajzokból, fotókból és szelfikből rendezett fotókiállítás megnyitójával indult a programsorozat, ezt az előcsarnokban rendezett mini-tárlaton lehetett megtekinteni. Az intézmény „kibeszélése” vagyis egy rövid stand up formájában történő bemutatására – bár érdekes tollpróbálgatásnak ígérkezett – sajnos nem akadt jelentkező. A tűzoltó szertár bejárására viszont sok jelentkező akadt: a sisak, kabát- és csizmapróba osztatlan sikert és derültséget okozott. Emellett az ifjúsági raj munkáját, versenyeit bemutató film összeállítás és a tűzoltó gépjárműfecskendő „kipróbálása” valamint a puttonyfecskendős célba lövés színesítette és vizesítette a programot. Az egyesület tagjai egy fordulósra tervezték a programot, de a feszes forgatókönyv és a rendelkezésre álló idő rövidsége miatt szinte folyamatos érdeklődés mellett példás kitartással és türelemmel viseltettek a lelkes tűzoltó palánták iránt; újra és újra bemutatták az autót és a felszereléseket.

Közben a nagyteremben családi váltóverseny zajlott; a szervezők toleranciájának köszönhetően a jelentkezéshez a baráti társaság státusz is elegendőnek bizonyult. Az ezt követő asztalitenisz bajnokság barátságos mérkőzésekké szelídült és a falu körbe biciklizése sem verseny körülmények között zajlott. Utóbbi nem is versenynek indult, hanem közösséget, sportolni vágyókat megmozgató akciónak, amelyhez a község forgalmasabb csomópontjain a Pusztamérgesi Polgárőr Egyesület nyújtott segítséget a forgalomirányításban.

A jó időre való tekintettel a közösségi vacsora is a szabadban, az oldalsó galéria környékén zajlott; tán még a forró gulyás is jobban hűlt ott egy kicsit…
Közben pedig már épült a „csillagmozi” a hátsó udvarban. No, itt már nem volt gond a hűtéssel, mert ahogy alábukott a nap az égről, az érdekes és fordulatos Zootropolis (a film) története ide vagy oda, a plédek és székek mellett előkerültek a pulóverek is, mert hűvösre fordult az este.

Az esemény jelentősebb mozzanatai a fotógalériában megtekinthetők és a bemutatott tűzoltós kisfilmek többsége is visszanézhető azon az online eseményen, amit a szervezők azért hoztak létre, hogy a tényleges programról távol maradó érdeklődők se maradjanak le róluk.

1 hozzászólás

  1. Tisztelt Szervezők!
    Unokáimmal csak a délutánon látogattunk el eredetileg a játszótérre és örültünk, hogy nagyobb a forgalom, mint ahogy vártuk. A fiúknak a tűzoltók voltak a legérdekesebbek és mint egykori önkéntes én is érdeklődéssel hallgattam a versenyekről szóló beszámolót a… (bizonytalan vagyok ki volt a bennfentes, mert tűzoltó pólós úr volt) Gratulálok az elért eredményekhez mert szép trófeáik vannak! Jól éreztük ott magunkat, köszönjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük