Jelentkezz katonának!

Az elmúlt évek sikereire alapozva a Magyar Honvédség ismét lehetővé teszi a jelentkezést az Önkéntes Katonai Szolgálatra (ÖKSZ). A programra való jelentkezés határideje 2023. március 1. A sikeres felvételi eljárást követően az alapkiképzésre pedig 2023. március 13-án lesz a bevonulás.
Az új típusú szolgálati formára nagykorú, belföldi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akiknek legalább általános iskolai végzettségük van. A jelentkezés feltétele a büntetlen előélet, valamint egészségügyi és pszichológiai vizsgálaton való megfelelés.

A teljes program 6 hónapos. Az első két hónapban a fizetés a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeg, ami 2023-ban bruttó 232.000.-Ft (nettó 154.270.-Ft). Aki a program második, 4 hónapos részét is vállalja egy műveleti besorolású alakulatnál, annak a garantált bérminimum jár havi fizetésként, amely 2023-ban bruttó 296.400.-Ft (nettó 197.106.-Ft). Ruházati ellátás, napi egyszeri meleg étkezés, utazási költségtérítés, valamint szükség esetén szociális támogatás is jár a résztvevőknek. A képzés bármikor megszakítható, a hatodik hónap végén pedig még egyszer hat hónappal meghosszabbítható.


A Magyar Honvédség új kiképzési rendszere az „Egységes Alapkiképzési Program” (EAP) lehetővé teszi, hogy az önkéntes vagy szerződéses katonai szolgálatot vállalók kiképzése lakóhelyéhez közeli településen kerüljön végrehajtásra. A kiképzést a jelentkezők, mint tartalékos közkatonák kezdik meg, mely során bruttó 399.180.-Ft, nettó 265.454.-Ft (25 év alattiak esetében 325.332.-Ft) illetményre jogosultak.

Az Önkéntes Katonai Szolgálat ismételt indulása mellett vármegyénket érintő kiemelten fontos hír, hogy 2022. szeptemberében megkezdődött az oktatás az ország második honvéd középiskolájában a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium Hódmezővásárhelyi Tagintézményében, amelyben a középiskola 4 éves honvéd kadét közismereti (gimnáziumi) képzést emelt óraszámú angol nyelvi oktatással, illetve 5 éves honvéd kadét ágazati szakképzést kínál leendő diákjai számára.

Az ágazati szakképzés keretein belül az érettségi mellett gépjárműmechatronikai technikusi vagy infokommunikációs hálózatépítő és – üzemeltető technikusi végzettséget kaphatnak majd kezükbe a végzett diákok.
A kadétok ingyenes kollégium elhelyezése a Magyar Honvédség Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár nőtlen szállóján, felújított, önálló vizesblokkal ellátott 2-4 ágyas szobákban történik. Nagy segítséget nyújthat a növendékek és családjuk számára továbbá a Béri Balogh Ádám Ösztöndíj is, mely a honvéd kadétoknak alanyi jogon jár, és amelynek összege a tanulmányi átlagtól függően akár 67.000.-forint is lehet havonta.


Érettségi után továbbtanulni szándékozók részére a Magyar Honvédség az Altiszti Akadémiát és az Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvéd Tisztképző Karát ajánlja.

Az szentendrei székhelyű Altiszti Akadémia biztosítja az „Acélkocka” programon keresztül a Magyar Honvédség altiszti állományának utánpótlását. Az 1 éves nappali, bentlakásos, iskolarendszerű oktatás, kiképzés során kerülnek felkészítésre a pályakezdő őrmesterek. A kiképzés első napjától bruttó 482.231.-Ft, nettó 320.684.-Ft fizetés illeti meg a kiképzendőket. Jelentkezni a vármegyei toborzó iroda ügyfélszolgálatán, 2023. június 23-ig lehet.

2022. szeptemberétől a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (NKE-HKK) hallgatói a Magyar Honvédség szerződéses állományának tagjaként kezdik meg tanulmányait. Ennek köszönhetően illetményben részesülnek, melynek összege az I. évfolyamban a 25 év alattiak adókedvezmény érvényesítésével havi 270.800.-Ft, míg a IV. évfolyam számára már 311.874.-Ft. Az NKEHKK az alábbi szakokat indítja: katonai vezető, katona logisztika, katonai üzemeltetés, állami légiközlekedés. Jelentkezési határidő 2023. február 15.

A Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 12. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda (Szeged) munkatársai továbbra is várják (Szeged, Dr. Boross József utca 5.) a katonai szolgálat iránt érdeklődőket ügyfélszolgálatukon.
Ahogy korábban, úgy most is készen állnak arra is, hogy a településen csoportos tájékoztatók keretében informálják az érdeklődőket. Segítő közreműködésüket és a honvédelem ügyének támogatását előre is köszönik: a toborzó iroda részéről kijelölt kapcsolattartók: Süveges Tamás hadnagy (email: suveges.tamas@mil.hu; +3630-696-0544) és Lehelné Takács Andrea honvédelmi alkalmazott (email: lehelne.andrea@mil.hu; telefon: +36-62-554-070).

3 hozzászólás

 1. Szeretném kipróbálni magam,hogy mire vagyok képes.

  1. Author

   Tisztelt Érdeklődő!
   A szóban forgó figyelemfelhívás 2023-as, archív tartalom. Az aktuális lehetőségekről a területileg illetékes toborzó irodák tudnak felvilágosítást adni. Elérhetőségüket (cím, telefon, e-mail) megtalálja a szóban forgó tartalomban, forduljon hozzájuk bizalommal!
   Eredményes elhelyezkedést kívánunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük