COVID-19 óvintézkedések

Az új koronavírus-fertőzés terjedése miatt az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlást tett közzé arról, hogy milyen alapvető szabályok betartásával csökkenthető a fertőzésveszély.

Tisztálkodással és az egymás közötti érintkezéssel kapcsolatos ajánlások

Néhány egyszerű higiénés szabály betartásával jelentősen csökkentheti az esélyét annak, hogy elkapja a fertőzést. Igaz ez nemcsak az új koronavírusra, hanem a szezonális influenzára is, hiszen mindkét betegségnél hasonló a fertőződés útja.

  • Mosson gyakran kezet, lehetőleg szappanos vízzel vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel tisztítsa meg a kezét! Ügyeljen a körmei alatti, és az ujjai közötti területekre is.
  • Fordítson fokozott figyelmet immunrendszere erősítésére. Szellőztessen gyakran, fogyasszon elegendő vitamint,mozogjon rendszeresen a szabadban.
  • Tüsszentés és köhögés esetén használjon papírzsebkendőt, azt azonnal dobja ki a szemetesbe, majd alaposan mosson kezet.
  • Lázas beteggel lehetőség szerint kerülje az érintkezés minden formáját.
  • A megszokott érintkezési, üdvözlési formákat, például a kézfogást, a puszit, a baráti ölelést tanácsos mellőznie.
  • Lázzal járó betegség esetén telefonon jelentkezzen orvosánál, számoljon be a tüneteiről, illetve ha a közelmúltban külföldön járt, akkor arról is. Ne menjen el személyesen a váróterembe, rendelőbe, ha új koronavírus-fertőzéssel érintett területen járt vagy onnan érkezett.
  • Kerülje el az élő vagy levágott állatokat forgalmazó piacokat olyan helyeken, ahol az új koronavírus járványt okozott.
  • Ne fogyasszon nyers vagy nem megfelelően hőkezelt, állati eredetű élelmiszert.

Az arcmaszk használata önmagában nem előzi meg a fertőzést, azonban igazoltan megbetegedett, abban biztosan segít a viselése, hogy ne terjessze a vírust egy-egy tüsszentéssel vagy köhögéssel. Amikor beteget ápol, szintén csökkentheti a fertőződés kockázatát, ha viseli az egészségügyi maszkot.
 

Utazással kapcsolatos ajánlások

Az új koronavírus-fertőzésre tekintettel gondolja át utazással kapcsolatos szokásait, terveit. Utazás előtt – az aktuális közlekedési helyzeten, a szállás, és egyéb lehetőségeken felül – tájékozódjon arról, hogy az adott helyen megjelent-e az új koronavírus.

forrás: Koronavírus Kormányzati Portál

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.