Ebzárlat, legeltetési tilalom ’23. ősz

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya, mint élelmiszerlánc-biztonsági hatáskörben eljáró hatóság, a rókák veszettség elleni orális immunizálásának 2023. évi őszi kampány keretein belül a vármegye TELJES közigazgatási területére (kivételek felsorolása a mellékletben) kiterjedően 2023. szeptember 30. napjával kezdődően és 2023. október 21. napjával bezárólag ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el.

A határozatban részletesen szerepelnek a zárlat ideje alatt betartandó szabályok (az állatok tartására, legeltetésére vonatkozók egyaránt) valamint az elrendelés indoklása is.
A csalétkekbe ágyazott oltóanyag kiszórása szeptember 30. és október 5. között történik – a „repülőgépes ütemtervet” a mellékelt térkép tartalmazza. A zárlatra leginkább amiatt van szükség, hogy a háziállatok által felvett (megevett) csalétkek valóban célba érjenek, azaz a vadon élő állatok – elsősorban a rókák, amelyek a veszettséget leginkább terjeszthetik – egyék meg azokat és szerezzenek immunitást a betegséggel szemben.

Kérjük az állattartókat, hogy a (csatolt) határozatban foglaltakat maradéktalanul tartsák be!
Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár ÉFÁT/209/2023. iktatási számon kiadott levelében előírtak alapján a rókák veszettség elleni immunizálásának 2023. őszi kampányának keretein belül Csongrád-Csanád vármegye területén a csalétekbe ágyazott oltóanyag repülőgépes és kézi kiszórását követően – tekintettel arra, hogy a csalétek más állatok által történő felvétele az immunizálás hatékonyságát veszélyeztetné – szükséges és indokolt az érintett területeken ebzárlatot és a legeltetési tilalmat elrendelni. (érintett területek – térkép nézet)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük