Felhívás ingatlanok rendbetételére

Tisztelt Ingatlantulajdonos, Ingatlanhasználó!

Ezúton tájékoztatom, hogy az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdés előírásai értelmében a földhasználó, tulajdonos köteles az általa birtokolt, használt ingatlan területét és annak környezetét rendben tartani, ott a gyomok, allergén növények elszaporodását, virágzását folyamatosan megakadályozni.

Pusztamérges Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a település köztisztaságának fenntartásáról szóló 16/2014. (XI.28.) önkormányzati rendelete értelmében:

 • Az egyes ingatlanok tisztán tartásáról, szemét- és gyommentesítéséről az ingatlan tulajdonosa, kezelője, az ingatlan használója (haszonélvező, használó, bérlő, albérlő, szívességi használó) köteles gondoskodni.
 • Az ingatlan tulajdonosának kötelessége ingatlanán a rendszeres rovar- és rágcsálóirtásról való gondoskodás.
 • Az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles gondoskodni:
  • a., az ingatlanhoz kapcsolódó járdaszakasz és a zöld sáv teljes területének a tisztán tartásáról,
  • a járda és az út közötti kiépített vagy kiépítetlen terület gondozásáról, tisztán tartásáról, szemét- és gyommentesítéséről,
  • a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai (mederelemmel burkolt csatornák) továbbá a gépjárműbehajtók átereszeinek és a kapubejárók tisztán tartásáról,
  • a telekingatlanok megműveléséről, tisztán tartásáról és gyommentesítéséről,
  • a telekingatlanról a járdára és az úttest fölé nyúló ágak és bokrok megfelelő nyeséséről.

Ezúton kérem a Tisztelt ingatlan tulajdonosokat / használókat, hogy – az esetleges mulasztások miatt indítható hatósági eljárás elkerülése érdekében – a kaszálásról, a parlagfű és más allergén gyomnövények irtásáról – a fentiek értelmében – folyamatosan gondoskodjanak!

Pusztamérges, 2023. augusztus 29.

Együttműködésüket megköszönve:

Erdélyi-Nagy Renáta aljegyző

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük