Thursday, 2021. August 05.

FELHÍVÁS – kóborló kutyák!


Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény és az állatvédelmi bírságról szóló 244/1998. (XII.31.) Kormányrendelet 2021. január 7. napjától hatályos módosulása alapján nyomatékosan felhívom az állattartók figyelmét az alábbi változásokra.
Különösen fontos a kedvtelésből tartott állatok vonatkozásában kiszabható állatvédelmi bírság díjtételének módosulása, hiszen az eddigi 15.000 Ft-os alapösszeg 75.000 Ft-ra módosult.
A bírság alapösszegének megemelése a további jogkövetkezmények alól továbbra sem mentesíti az állattartót. Vegyük példaként a két leggyakrabban előforduló probléma tekintetében a Hatóság által minimálisan kiszabható bírságok összegét a kedvtelésből tartott állatok vonatkozásában: (fontos megjegyezni, hogy a Hatóságnak mérlegelési jogköre ezektől a tételektől csak és kizárólag magasabb összeg megállapítására van):

amennyiben az állattartó az állatra vonatkozóan kötelezően előírt adatszolgáltatást nem, vagy nem megfelelően teljesítette (eb összeírás), a bírság alapösszege: 150.000 Ft;

amennyiben az állattartó az állat kötelező egyedi jelölését (chip) nem végeztette el a bírság alapösszege: 225. 000,-Ft;

amennyiben az állattartó az állat szökésének megakadályozásáról nem, vagy nem megfelelően gondoskodott, a bírság alapösszege: 450.000,-Ft.
Ezúton is tájékoztatom Önöket, hogy a 3 évente esedékes eb összeírásra 2022. évben kerül sor, azonban az adatszolgáltatás folyamatos (új eb beszerzése, bejelentett eb elhullása). Az erre vonatkozó bejelentőlap kikérhető a Hivatalban, ügyfélfogadási időben.
Felhívom minden állattartó figyelmét, hogy kutyáját kóborolni se közterületen, se más ingatlanán nem hagyhatja, a kutyát megfelelő, biztonságos helyen kell tartania, vagy a jogszabályi előírásoknak megfelelően gondoskodnia kell a szökésveszély megakadályozása érdekében.
Fentiek alapján ismételten felhívom Lakosaink figyelmét a gondos és felelős állattartásra!
Együttműködésüket megköszönve:

Erdélyi-Nagy Renáta aljegyző

0 comments on “FELHÍVÁS – kóborló kutyák!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Archívum

Kategóriák

Híreink nyomtatásban

Közösségi hálózatok

Watch Live News

Legutóbbi hozzászólások