LED csereprogram – átadás

A háztartásokban felhasznált villamos energia mennyisége – a klíma- és környezetvédelmen kívül – a pénztárcánknak sem mindegy. Településünk önkormányzata is érdekelt ebben, a település-üzemeltetésben és a lakossági takarékosság területén egyaránt igyekszik segíteni. A CYEB Energiamegoldások Kft. és a Pusztamérges Községi Önkormányzat együttműködéseként megvalósuló, települési szintű energiamegtakarítási program részleteinek kidogozása még nyár elején indult. 

A közösségi médiában, honlapon és plakátokon meghirdetett kampány most érkezik finisébe: a lakosság számára megnyitott, egyszerű és könnyen követhető online felületen volt lehetőség a régi, elavult és e szempontból „energiapazarló” izzók LED égőkre cserélésére. A lehetőségre az önkormányzat jelentkezett, a lebonyolításban és az internetes regisztráció lefolytatásához a Művelődési Ház DJP Pontja nyújtott segítséget.
Az izzókért nem kellett fizetni, csupán regisztrálni a ledcsere.hu oldalon. Az együttműködés kezdetén még híre-hamva sem volt a drasztikus energiaáremeléseknek, de a Pusztamérges által is következetesen képviselt zöldpolitikához jól illett ez a program – így kezdődött az együttműködés.
A kezdetben nem zökkenőmentes regisztrációnak mostanra beérett a gyümölcse; nyáron már úgy tűnt, a kampányt nem követik eredmények. Egy időre nagy lett a csönd, leállt a kommunikáció – mint utólag kiderült, az országos kampány igen körültekintő és alapos előkészítő munkát igényelt.

Mintegy másfél hónapon át folyamatosan jelentkeztek a lakosok a takarékos izzócsere megvalósításáért. A legtöbben személyes segítséget kértek a jelentkezéshez (kalkuláció, regisztrálás, számlák scannelése, stb.) és reméltük, hogy sokan élnek az ingyenes lehetőséggel. Megközelítőleg az áramdíj akár harmadát is megspórolhatja mindenki, aki regisztrált a programba. Ez a mostani árak mellett még a legkisebb háztartások számára éves szinten tízezrekre rúgó közvetlen megtakarítást jelent!

Meglepő módon a futótűzként terjedő lehetőség (annak jelentőségéhez mérve) hamar lecsengett – természetesen vannak sokan olyan környezettudatos és takarékos felhasználók, akik már a meghirdetéskor is energiatakarékos fényforrásokat használtak – és teszik ezt azóta is. Mindezekkel együtt ötvenketten regisztráltak a cserére (a helyi háztartás ettől kevesebb, mert átvételre nem mindenki pusztamérgesi helyszínt jelölt meg) és amit az online felület elfogadott, mindenki meg is kapta az igényelt mennyiségű fényforrást. Hogy számszerűen mennyit, az leginkább a fogyasztás nagyságától függött: ki mekkora teljesítményű fényforrásokat használ és azok naponta mennyit világítanak? (kisebb háztartás = kevesebb fogyasztó elv itt is érvényesül, illetve a már befizetett villanyszámla is figyelembevételre került)
Települési szinten összesen 542 db fényforrás talált gazdára, az E27-es (hagyományos) foglalatú, semleges fényű és erősebb (8,5 illetve 13,2 W) LED izzóknak volt; ez a gyakorlatban a „hideg fehér” fényhez áll a legközelebb és ideális minden olyan helyen, ahol a jó fényviszonyok fontosabbak, mint a meleg-érzet. A belső terekbe a meleg fehér fényű LED-eket keresték leginkább. A regisztráció tapasztalatai alapján dicséret illeti a felhasználókat, mert többnyire konkrét igényekkel és elképzeléssel érkeztek, hogy hová is regisztrálják a használni kívánt izzókat. (értelemszerűen az áramszámla összege és a lakás mérete a legtöbb esetben nem fedte le az összes használt fényforrást, de jó közelítéssel a lakás legforgalmasabb helyiségeit igen)

Az átvétel egy egyszerű elismervény aláírásával hitelesíthető és már használhatja is a tulajdonosa az átvett – majdnem égőt / izzót írtunk, de maradjunk a fényforrás kifejezésnél, hiszen a LED technológia nem a vékony fémszál hevítésén alapul. A közösségi oldalon közzétett rövidített hír hatására többen máris jelentkeztek a csomagokért – ha regisztrált, tegye meg Ön is a Polgármesteri Hivatalban a DJP Ponton!

Technikai (jó)tanács, akiknek esetleg „elsőre” nem működnének a kapott „égők”: régi foglalatba csavarva előfordulhat, hogy a középső érintkező nem éri el a menetes rész közepén lévő lapos érintkezőt. A régi izzóknál ugyanis ez a rész kidudorodik és a foglalatok ahhoz voltak tervezve – a LED égő lapos része viszont nem éri el a foglalat érintkezőjét. Ha nem boldogul vele, inkább hívjon hozzáértő segítséget!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük