Megújult a plébánia

A Magyar Falu pályázati program keretében újult meg a pusztamérgesi Plébánia épülete. Régóta „gazdátlanul” állt már az épület, amelynek tetőszerkezete és belső terei is felújításon mentek keresztül. Ebből csak a külső volt látványos: szép új cserepes lemez borítást kapott az épület, a tetőfedők a hideg idő ellenére is dolgoztak.

A felújítás alkalmából 2020. január 19-én rendezett szentmisén megemlékeztek Dr Galambos Miklós esperes plébánosról, Pusztamérges község díszpolgáráról is, aki közel 42 éven át állt a pusztamérgesi hívek szolgálatában. Az ő „hivatala” működött a felújított épületben és 1999-ben bekövetkezett halála óta – mintegy 20 éve – eredeti funkcióját csak részlegesen töltötte be az épület. Az élettel és programokkal való megtöltésére a legígéretesebb próbálkozása Bogár-Szabó Ádám hitoktatónak és családjának volt, aki a cserkész mozgalom feltámasztását tűzte ki célul maga elé. Több sikeres akciót is magukénak tudhatott a lelkes kis csapat a „Te szedd!” környezetszépítő kampánytól a kőhajító készítésig. Sajnos hosszútávon ez sem volt fenntartható – az élet máshová szólította a lelkes szervező családot.

Alkalmi összejövetelek helyszínévé vált a plébánia, majd bezárta kapuit. Külső és belső terei egyre inkább nem voltak alkalmasak a közösségi programokra. A teljes tetőszerkezetet fel kellett újítani, a régi cseréptető több helyen is beázott. A cserepes lemez borításon kívül a belső tereket is megújították, erről a szarvasi esperes-plébános, Kiss Imre által celebrált szentmise utáni körmenet alkalmával is meggyőződhettek a hívek.
A parókia megtekintése és megáldása után kis „szeretetlakomával” folytatódott az ünnepség. Tiszteletét tette az eseményen Joó Balázs, – nemrégiben a kisteleki kerület esperesévé kinevezett – mórahalmi plébános, Negyela Zoltán, a pusztamérgesi, ruzsai és öttömösi híveket szolgáló plébános, valamint Gruber László, Szentes város plébánosa is.

A felújítással nem nyerte még el a plébánia a végleges formáját, állapotát – mondta Negyela Zoltán. Tervezik a további szépítést és megújítást, hogy a közeljövőben számos egyházi és világi eseménynek, táboroknak is helyt adhasson a falu központjában lévő – immáron szép – épület.

A felújításról a Délmagyarország 2020. január 29-i száma közölt cikket.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.