Megyei identitás erősítése 8.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat Mórahalmon tartotta következő rendezvényét, ahol a hagyományok megőrzésén és átadásán volt a főszerep. A megnyitón Gémes László, a Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a gyerekeket, majd Nógrádi Zoltán polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy milyen fontos megtanulni és megőrizni a hagyományainkat.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat 300 millió forint támogatást nyert az Európai Szociális Alapból a „Megyei identitás erősítése” című és TOP-5.3.2-17 kódszámú felhívás keretében. „A Csongrád-Csanád Megyei identitás erősítése” című TOP-5.3.2-17-CS1-2020-00001 kódszámú projekt átfogó célja a megye településeinek, térségeinek közösségteremtő kezdeményezése és cselekvőképességének fejlesztése, a közösségi, térségi identitás erősítése az adott célterületen élő helyi lakosság körében. A megye térségében élő közösségek identitásának erősítésében kiemelt szerepet töltenek be a programok, rendezvények, melyek segítik a társadalmi aktivitás és együttműködés erősödését. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, mely vissza nem térítendő támogatás.

sajtóközlemény

A projekt keretein belül megvalósuló, általános iskolásokat célzó rajzpályázat nyertes rajzaiból figyelemfelhívó közlekedési táblák készültek. A rendezvény megnyitása után Gémes László elnök átadta Nógrádi Zoltánnak, Mórahalom polgármesterének a gyermekrajzzal ellátott táblákat, melyek később kerülnek kihelyezésre az iskola közelében, ezzel is felhívva az autósok figyelmét a gyermekek úttesten való áthaladására és a biztonságos közlekedésre. A helyi iskola tanulói büszkén tapsolták meg az átadást követően az ásotthalmi Tóth Grétát, akinek az alkotása szerepel a táblákon. Gréta megilletődve vette át nyereményajándékát a megyei elnöktől.

A rendezvény folytatásában a helybéli Varga kézműves pékség bemutatója vezette be a gyermekeket a kenyérsütés rejtelmeibe, a finom termékek kóstolása sokak kedvét meghozta, hogy kitanulja a pékmesterséget. A sütés ezzel nem ért véget, a Napfény Nyugdíjas klub tagjai várták a gyerekeket egy közös, hagyományos fonott kalács készítéssel, melyet a szorgos munka után jóízűen el is fogyaszthattak. A hagyományok őrzésének elkötelezettjei, a település életében aktívan résztvevő Bástya Nyugdíjas klub tagjai is készültek ínycsiklandó lekváros kiflivel a látogatók számára.

Az Alapfokú Művészeti Iskola kézműves csoportja a már elkészült kézműves alkotásaiból rendezett bemutatót, néhány terméket interaktív módon a helyszínen is elkészítettek. A Csongrád-Csanád Megyei Napsugárotthon lakói munkáikból egy kiállítást varázsoltak és látványfestéssel bemutatták, hogy  készülnek képeik. A Megyei Önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a környezet- és klímavédelemre, melynek jegyében a helyi iskola intézményvezető-helyettese Murányi Gabriella rendhagyó környezet órát tartott a diákok számára.
A színházteremben a látogatók nagy számban jelentek meg, hogy megtekinthessék a Mórahalmi Alapfokú Művészeti Iskola néptánccsoportjának előadását, a hangulat és a hagyományosan díszített ruhák visszarepítették a közönséget a múltba. Az egészséges életmód elengedhetetlen része a mozgás. A helyi iskola 3. és 4. osztályos tanulói Sportfesztiválon vehettek részt a Csongrád Megyei Diáksport Egyesület jóvoltából. A Sportfesztivál eredményhirdetését követően a résztvevők boldogan vették át a Megyei Önkormányzat ajándékait.

A Homokhátságért Élelmiszeripari Szociális Szövetkezet sok friss zöldséggel és gyümölccsel képviselte a helyi termelőket, az Egészségfejlesztési Iroda pedig bemutatta a turmixgéppel egybekötött kerékpárjait, mely segítségével a gyerekek tekerhettek maguknak egy igazán egészséges turmixot.
A kiállító termelők között a Korom méhészfarm, valamint a Zsombói Lápastó is képviseltette magát, aki elhozta adalékanyag mentes ivóleveit és eperszörpjét, hogy a Bánffi szóda jóvoltjából minden gyermek olthassa a szomját. A Magyar Vöröskereszt dolgozói nap folyamán véradásra várták a település lakóit, akik nagy létszámmal érkeztek segítő kezet nyújtani, hogy ezáltal életeket menthessenek.

A SZOTE on Tour képviseletében megjelent a Gyógyszertudományi Kar hallgatói, akik az egészségtudatos gondolkodásmód elsajátításában segítették a diákokat. A Teddy Maci Kórház elhivatott hallgatói játékos formában megismertették a gyermekekkel, hogy mi történik a kórház falain belül, és nem kell félni a fehér köpenyes doktor nénitől vagy bácsitól. Állomásaik között szerepelt egy háziorvosi rendelő, a röntgen és mindenki kedvence a műtő, ahol beöltözve a gyerekek lehettek, akik meggyógyítják a medvét, eközben megtanulva legfontosabb szerveket. Mindez kiegészült a fogápolással, ahol a helyes fogmosás került előtérbe.

A Nemzeti Művelődési Intézet munkatársai hungarikum játszóházzal vonták be a gyerekeket és érdeklődőket, hogy megismerhessék megyénk értékeit. A Szegedi Hivatásos Tűzoltók a település ovisaival és iskolásaival beszélgettek, a gyerekek megnézhették a tűzoltóautót és kipróbálhatták a védőruhákat is.  A rendezvény zárásaként közel egy órás koncertet adott a Balkán Union, akik sikeresen bevonták a lelkes gyermekeket az éneklésbe és egy rendhagyó énekóra kerekedett a koncertből.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat sok szeretettel várja a Kedves Érdeklődőket 2021. november 09-én, a programsorozat következő állomásán, Pitvaroson. Ismerjük meg együtt megyénk településeinek sokszínűségét!

A projektet a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat valósítja meg 2021.01.01-2022.09.30 között.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
A projektről bővebb információt www.csongradcsanad.hu/identitas aloldalon olvashatnak.

További információ kérhető:
Katona-Lázár Mária
lazar.maria@csongradcsanad.hu