Begyűjtötték az adományokat

Március elején tettük közzé – a szomszédos településekhez hasonlóan – gyűjtésre biztató községi felhívásunkat az ukrajnai háborús helyzet miatt otthonaikat elhagyni kényszerülő menekültek javára. Az azóta eltelt bő egy hónap alatt számos felajánlás érkezett, gyűltek az adományok.
A települési szintű koordinációt a Homokháti Szociális Központ Pusztamérgesi Telephelyének dolgozói vállalták fel: nemcsak összegyűjtötték, hanem szortírozták és csomagolták is a felajánlott használati cikkeket, tartós élelmiszereket.

A tekintélyes mennyiségű felajánlásért a mai napon Gémes László, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés elnöke valamint Kormányos Sándor, a Közgyűlés mezőgazdasági tanácsnoka „jelentkezett be” a pusztamérgesi telephelyre – ugyanis ők is részt vállaltak a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Vöröskereszt munkájában, hogy minél gyorsabban a rászorulókhoz érkezhessen a segítség. Szerencsére a határátkelő közelében lévő segélyhelyeken már megfelelő mennyiségű felszerelés és élelmiszer áll rendelkezésre, ezért a csomagokat közvetlenül a megyében tartózkodó menekültek kapják meg – tájékoztatott bennünket Gémes László a pakolás közben.

Külön köszönetét fejezte ki az adományozóknak és a Gondozási Központ munkatársainak, hogy „okos gyűjtés” szerveződött, vagyis azonnal felhasználható és tartós élelmiszerek, egészségügyi- és higiénés termékek, tisztálkodó- és tisztítószerek vannak túlsúlyban; még a konzerveknél is figyeltek az adományozók a nyitó nélkül, kézzel való bonthatóságra… apró dolgok ezek, amelyek egy háztartásban biztosan megtalálhatóak, de egy menekültszálláson nem feltétlenül van belőlük minden doboz mellett.

Gyógyszer és kötszer például nem érkezett – veszi át a szót Zsolnai Andrásné, a telephely vezetője – de egészségügyi termékek és tartós élelmiszer annál több. Bébiételeket is hoztak, ami szintén nagy segítség a kisgyermekkel érkezőknek.

A segélyszállítmány berakodása percek alatt megtörtént; már az autó hátuljába kerültek a csomagok, körúton voltak a közgyűlési segítők, minden részt vállaló településen begyűjtötték a felajánlásokat. A gyűjtés természetesen folytatódik, továbbra is várják a segíteni szándékozókat, a felhívások is kint maradnak a forgalmasabb helyeken, hirdetőtáblákon. Nyilvántartás is van a segítségnyújtásról, természetesen ez az anonimitás tiszteletben tartása mellett is történhet. A listán szereplő Csongrádiné Vitai Kitti, Gater Sara, Pap Éva, Szabó Antal és családja, Kovács Tünde, Fodor István, Berta Magdolna, Tóth-Szeles János, Buknicz Bernadett, Szabóné Gyuris Rita, Hári Ferenc, Demeter Eszter, Gottschling Ildikó mellett nagy-nagy KÖSZÖNET ILLET MINDEN FELAJÁNLÓT, aki vette a fáradtságot a segítségnyújtásra!
Köszönjük önzetlenségüket!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük