Diákolimpiás tájfutó siker

A hétvégén rendezték Gyulán a Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyei Diákolimpiát, ahol a Pusztamérgesi Sportegyesület versenyzői is rajthoz álltak. Kategóriájában (N-III)  Buknicz Viktória az első helyet szerezte meg, így bebiztosítva magát az országos döntőn való részvételre. Móra Olívia (N-IV) az 5. helyen, Buknicz Dominik pedig (F-V) a 6. helyen végzett.

Összességében jó időt fogtak ki a tájfutók hétvégén. Szombaton a Magyar Egyetemi és Főiskolás Országos Bajnoksággal együtt került megrendezésre a III. Gyulai Várfürdő Kupa is, amelyhez vasárnap a megyei diákolimpia is kapcsolódott. A két városi futam a belvárosban, a Szent Miklós park és a vár környékén zajlott – ez főleg a sprintereknek volt jó „terep”, hiszen az épített környezetben való versenyzés a térképolvasást tekintve valamivel könnyebb, mint a változó fedettségű erdős, ligetes, mesterséges tereptárgyakkal kevésbé telített környezetben versenyzés. Szélből a vasárnap rajthoz állók is kaptak rendesen, a szombati versenynapot futó záporok is „színesítették”, de ez – ahogy mondani szokás – minden versenyzőnek jár, így változatlanok maradnak a győzelmi esélyek…

Vasárnap a Gyula melletti Városerdő Fekete-Kőrös szegélyezte erdőkben versenyeztek a tájfutók. egyik kategóriában sem tartozott a könnyű terep közé a pálya, hiszen az ártéri, mélyebben fekvő területek a tavaszi csapadékszegény időszakban sem száradnak fel mindenhol – gondosan kellett megválasztani az útvonalat és az ellenőrző pontok megközelítése akkor sem volt egyszerű. (a pályakitűzők igyekeznek figyelembe venni ilyen körülményeket is, de hetekkel a verseny előtt történő terepbejárás nyilván nem ugyanazokat az állapotokat mutatja, mint a verseny alkalmával és arra is gondolniuk kell, hogy a versenyzők számára érdekes, kihívást jelentő pályákat állítsanak össze – a szerk.)

fotó: Máthé István (flickr)

A Bács-Kiskun és Csongrád Megyei Diákolimpián – amelyet ez idő tájt minden megyében megrendeznek – a Pusztamérgesi Sportegyesület versenyzői közül különböző kategóriákban hárman indultak. N-III-ban Buknicz Viktória első helyezett lett, N-IV kategóriában Móra Olívia az 5. helyet, F-V kategóriában pedig Buknicz Dominik a 6. helyet szerezte meg. Viki első helye az országos döntőbe való továbbjutást jelenti, sokszor másodpercek döntenek az elsőségről. Ehhez képest a pusztamérgesi versenyző elismerésre méltó 6 perc 31 másodperces előnyre tett szert a második helyezett versenytársához képest.

A Diákolimpia megyei fordulói – különböző helyszíneken – még egész áprilisban tartanak, az országos döntőt a TIPO Tájfutó és Környezetvédő Egyesület rendezi május 14-15-én Nagykovácsi határában, ahol szintén változatos és kihívásokkal teli terep várja majd a versenyzőket. Szombaton a rövidtávú, vasárnap pedig hosszútávú versenyek lesznek.
Cikkünk értelemszerűen a helyi vonatkozású eredményekre fókuszál; részletes ismertető és a többi versenyről szóló leírás, információ a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség (MTFSZ) honlapján valamint a rendező, a Homokbucka Környezetvédő, Kulturális és Szabadidő és Tájékozódási Futó Egyesület honlapján érhető el.

A Pusztamérgesi Sportegyesület tájfutói támogatás eredményeként, a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatának köszönhetően jutottak el a versenyre

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük