Falugazdász Hírek ’23/4.

Közvetlen támogatások 2023-ban:

 • alapszintű jövedelem támogatás (eddig Saps vagy területalapú támogatás volt)
  Alaptámogatás igényléséhez a gazdálkodóknak meg kell felelniük a feltételesség előírásrendszerének . Ez a szabályrendszer az előző időszakból már ismert zöldítés és a „Megfeleltetés – Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot” (HMKÁ) és a Jogszabályban Foglalt Gazdálkodási Követelmények (JFGK) elemeiből áll össze.
  A támogatás mértéke: 147 € / ha
 • az újraelosztó támogatás a kis gazdaságok egyszerűsített támogatását váltja fel és célja a kis- és közepes méretű gazdaságok támogatása. Sávos kifizetéssel 1-10 ha között 80 € / ha, 10-150 ha között 40 € / ha
 • fiatal gazda támogatás egyik fő célkitűzése a fiatalabb generáció megtartása, a mezőgazdasági tevékenység átörökítése, ezáltal a kedvezőtlen trend visszafordítása. A fiatal gazdák támogatási jogosultság feltételei kibővültek:
  – az alaptámogatási kérelmét első alkalommal benyújtó termelőnek nyilatkoznia kell arról, hogy mezőgazdasági tevékenységét csupán rövid idővel a kérelem benyújtása előtt kezdte meg,
  – 18 éves elmúlt és 40 évnél nem idősebb,
  – mezőgazdasági tevékenység megkezdésétől számított legfeljebb 5 évig igényelhető,
  – mezőgazdasági vagy erdészeti szakirányú végzettség szükséges
  A támogatás becsült összege 157 € hektáronként, a végleges fajlagos támogatás csak az egységes kérelmek beadását követően számítható ki.
 • agárökológiai program (AÖP) évente választható, önkéntes és terület alapon a teljes üzemterületre igényelhető támogatás, amelynek választása esetén a gazdálkodónak az összes földhasználati kategóriájára (szántó, gyep, ültetvény) kategóriánként legalább 2 pont értéken többletvállalásokat kell tennie. Az AÖP főbb jellemzői:
  – az egységes kérelemben minden évben külön nyilatkozni kell arról, hogy az adott évben részt kíván-e venni a termelő az AÖP-ben,
  – egységes és egyösszegű, környezeti vállalásokat ösztönző támogatás, ami hektár alapon kerül kifizetésre,
  – a választott előírások teljesítése esetén a mezőgazdasági üzem teljes területére elszámolható a támogatás,
  – a kötelezettségvállalás időtartama 1 év,
  – az AÖP támogatás igénybe vételének egyik feltétele a Gazdálkodási Napló vezetése és elektronikus beküldése
  Támogatás várható becsült összege 80 € körül alakulhat.
 • termeléshez kötött támogatások – a korábbi évekhez hasonlóan a termeléshez kötött támogatások alkalmazásának továbbvitele az érzékeny ágazatok megsegítését célozza. Változások 2023-ban:
  • termeléshez kötött anyajuh tartás támogatás igénylése a terület alapú támogatás igénylésével együtt lesz, megszemélyesített formában az ENAR-ban lévő adatokkal,
  • hízott bika tartás támogatása: a hosszú távú hatások fenntartása érdekében a jogosultsági kritériumok közé bekerül a megfelelő apaállat használat.
  • ipari zöldségtermesztés támogatása: csak a csemegekukorica és a zöldborsó maradt magasabb támogatás intenzitással,a többi zöldségféle átkerült a zöldségtermesztés támogatás intézkedésbe.
  • a korábbiakkal szakítva uniós döntés következtében 2023-tól az étkezési burgonya kikerül a támogatható zöldségnövények közül, így termeléshez kötött támogatásban nem részesülhet.
   • A termeléshez kötött támogatások feltételrendszere 2023-tól összhangban kell legyen a víz keretirányelvvel, emiatt pedig célzott ellenőrzések keretében vizsgálják majd a hatóságok a víz mennyiségi és minőségi védelmét garantáló erőforrások betartását.

Április 16-tól május végéig a megnövekedett feladatok zavartalan ellátása érdekében MINDEN HÉTEN, szerdai napokon lesz ügyfélfogadás Pusztamérgesen a Községi Könyvtár épületében 8-16 óráig.
Kérem, hogy ügyintézését a várakozási idő jelentős növekedésének elkerülése érdekében ne halassza az utolsó alkalomra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük