Idén is 1+1% az adóból

Közeledik a 2021. évi személyi jövedelemadó bevallások beadási határideje (május 20.) amely egyúttal a befizetett adó 1%-áról történő rendelkezés (felajánlás) határideje is. Az eddigi évek gyakorlata szerint 1%-ot valamely bejegyzett civil szervezet, további 1%-ot pedig technikai számmal rendelkező egyháznak lehet felajánlani. emellett az utóbbi – valamely egyház javára – történő rendelkezés „kiváltható” a kormány kiemelt költségvetési irányzatának javára való támogatással is; ez ebben az évben a Nemzeti Tehetség Program. (oda kerül az 1% abban az esetben, ha valaki nem az egyház javára kíván adakozni)

Adója 1%-áról bárki rendelkezhet (feltéve, hogy keletkezett ilyen fizetési kötelezettsége) és azt az adóbevallásától függetlenül is leadhatja. Ezt többféleképpen is meg lehet tenni:

FONTOS! A május 20-i benyújtási határidő jogvesztő – az adóbevallást később is lehet pótolni (esetleges késedelmi pótlék terhe mellett) de a rendelkező nyilatkozatot nem. A határnap után beérkező 1% nyilatkozatokat az adóhatóság nem veszi figyelembe, a támogatást sem utalja a kedvezményezettek számára. A papír alapon benyújtott rendelkezésre is több lehetőség van:

  • legegyszerűbb a jövedelemadó bevallással együtt kitölteni a nyilatkozatot is,
  • az adóhatóság online felületén kitöltött nyilatkozat kinyomtatásával, beküldésével,
  • a 21EGYSZA nyomtatvány kitöltésével,
  • a munkáltatónak május 10-ig leadott nyomtatványon (ha a munkáltató vállal ilyet)

Újdonság az előző évekhez képest, hogy mostantól már nem csak az egyházak javára történő rendelkezés, hanem a kiemelt előirányzatnak tett felajánlás is érvényben marad mindaddig, amíg más javára nem rendelkezünk vagy a jelenlegit vissza nem vonjuk. eddig minden évben újra kellett nyilatkozni abban az esetben is, ha ugyanannak az egyháznak / előirányzatnak adtuk adónk 1%-át.
A civil szervezeteknek juttatott 1%-ra a fentiek nem igazak, részükre továbbra is évente kell leadni a nyilatkozatokat – ami egyébként csak 1 perces időráfordítást igényel.

A nyilatkozatok kitöltésének, leadásának változatossága jól érzékelteti, hogy fontos és nagy segítség ez a kedvezményezettek számára, hiszen évről évre komoly összeg jut el így a támogatottakhoz. Az adóhatóság tájékoztatókban közölni is szokta, hogy adott évben mekkora összeghez jutottak így a szervezetek és a kiemelt előirányzat. az adózót szintén tájékoztatják az átutalás tényéről, ami a legegyszerűbben az ügyfélkapu tárhelyre érkező üzenet formájában történik. Az ezzel kapcsolatos részletes információk a NAV honlapján érhetők el – na de a hogyan után nézzük, hogy helyben kiknek adhatják 1%-ukat, akik figyelmet szentelnek és bizalmat szavaznak szűkebb lakókörnyezetüknek és nem valamely – megyei vagy országos hatókörű – szervezet javára tesznek felajánlást, ami (jegyezzük meg azt is) bármilyen különbségtétel nélkül ugyanolyan nemes cselekedet!

Pusztamérgesen öt civil szervezet jogosult a NAV adatbázisa szerint SZJA 1%-os felajánlás gyűjtésére. (az erre szolgáló oldalon több kritérium szerint is szűrhetjük illetve ellenőrizhetjük, hogy például a hirdetésben, felhívásban „reklámozott” civil közösség jogosult-e a gyűjtésre, mert ez manapság egyáltalán nem biztos) Erre nem pont a lefülelés miatt lehet szükség – számtalan oka lehet annak, ha valamely szervezet kipottyan a sorból, akár 3-5 ezer forintos adótartozás vagy figyelmetlenségből le nem adott adóbevallás is – hanem azért, hogy a felajánlás ne vesszen kárba, mert akkor a „nagy kalapban” marad, amit karitatív célra kívántunk felajánlani. (akkor is hasznosul, csak nem a mi elképzeléseink szerint).

18457555-1-06Pusztamérges Községi Szent Flórián Önkéntes Tűzoltó EgyesületPusztamérges, Szent István u. 4.
18473968-1-06Pusztamérgesi Futball és Szabadidő Sport EgyesületPusztamérges, Móra tér 2.
18460045-1-06Pusztamérgesi Polgárőr EgyesületPusztamérges, Móra tér 2.
18451195-1-06MEGYESZÉLE Kulturális Információs AlapítványPusztamérges, Móra tér 5.
18479328-1-06A Pusztamérgesi Középiskoláért Közhasznú alapítványPusztamérges, Ifjúság tér 1.
a SZJA 1%-ának gyűjtésére jogosult helyi szervezetek

Rendelkezzen Ön is adója 1+1%-áról, hogy adóforintjai ezen a módon is kamatozzanak valahol! Önnek csak pár perc – de a támogatottnak nagy segítség, mert sok kicsi sokra megy!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük