Katonának lenni: hivatás

A korábbi sikerekre való tekintettel a Magyar Honvédség ismét lehetővé teszi a jelentkezést az Önkéntes Katonai Szolgálatra (ÖKSZ). A jelentkezés határideje: 2022. augusztus 15-e, az alapkiképzésre bevonulás pedig 2022. szeptemberében várható. Az új típusú szolgálati formára nagykorú, belföldi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akiknek legalább általános iskolai végzettségük van. A jelentkezés feltétele a büntetlen előélet, valamint egészségügyi és pszichológiai vizsgálaton való megfelelés.

A program első két hónapja alapkiképzésből áll, ezután ugyanott folytathatja az általános képzést, vagy speciális szakterületen próbálhatja ki magát a jelentkező – így akár ejtőernyősnek vagy búvárnak is tanulhat, de lehet harcjármű vezető is. Amennyiben a szakkiképzés helyszíne távolabbi helyőrségben van, a honvédség ingyenes laktanyai elhelyezést biztosít.

Az első két hónapban a fizetés a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeg, ami 2022-ben bruttó 200 ezer Ft (nettó 133.000 Ft, 25 éves kor alatt SZJA mentességgel: nettó 163.000 Ft). Aki a program második részét speciális területen folytatja, már a garantált bérminimumot kapja fizetésként, amely 2022-ben bruttó 260 ezer Ft (nettó 172.000 Ft, 25 éves kor alatt SZJA mentességgel: nettó 211.900 Ft). Ruházati ellátás, napi egyszeri meleg étkezés, utazási költségtérítés, valamint szükség esetén szociális támogatás is jár a résztvevőknek. A képzés a próbaidő lejárta után is bármikor megszakítható, a hatodik hónap végén pedig még egyszer hat hónappal meghosszabbítható.

A résztvevők a program ideje alatt is (és utána is) választhatnak más szolgálati formát: dönthetnek úgy, hogy szerződéses katonák lesznek, pályájukat műveleti tartalékosként vagy területvédelmi tartalékosként folytatják. A továbbtanulni szándékozó fiatalok számára további segítséget jelent, hogy ÖKSZ teljesítésével akár 64 többletpontot is szerezhetnek a felsőoktatási felvételi eljárás során, amit bármely felsőoktatási intézmény bármely szakjára történő jelentkezés során tudnak érvényesíteni.

A Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 12. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda munkatársai továbbra is várják a katonai szolgálat iránt érdeklődőket ügyfélszolgálatukon (Szeged, Dr. Boross József u. 5.) A fenti Önkéntes Katonai Szolgálathoz kapcsolódó részletes tájékoztató anyag (pdf formátumban) a hivatkozásra kattintva érhető el.

Pontyik Pál Őrnagy
hadkieg. és toborzó iroda vezető

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük