Könyvtárosi elismerés

A kistelepüléseken élők számára a Községi Könyvtár találkozási hely, információs pont, közösségi színtér is. Ma már nem csak könyvkölcsönző pont, hanem a helyi közösségi tudások gyűjtőhelye, rendszerezője, szolgáltatója. Segítség az egyéni képességek kibontásában, mert olvasóvá nevel, szövegértést fejleszt, információt közvetít, rendezvények, események, előadások, kiállítások, családi- és gyermekprogramok színtere. Szakmai működésüket a megyei könyvtárak, Csongrád-Csanád Vármegyében a szegedi székhelyű Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár a KSZR-en keresztül látja el.

a 2023-as programokért járó elismerés

a tavalyi évben a közösségszervező tevékenységet értékelte kiemelkedőnek a szakmai felügyeletet

A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer évértékelő szakmai rendezvényén a Pusztamérgesi Könyvtár, Közösségi és Információs Hely könyvtárosa, Figura Károlyné a „legtöbb, felnőtt olvasók számára szervezett programot megvalósító KSZR könyvtáros” elismerést vehette át. Nem először kerül ilyen díj a településre; egy évvel ezelőtt ő lett a legjobb közösségszervező könyvtáros is.
Sok munka (több, mint gondolnánk) van az ilyen elismerések mögött. Hiszen sokakban fogalmazódik meg az, hogy a könyvtáros feladata a kölcsönzés lebonyolítása, nyilvántartása – és ennyi. Az olvasó bemegy, keresgél, választ, kölcsönöz és ha elolvasta a könyvet, akkor visszaviszi és ezzel körbe is ért a folyamat. Ez nem egészen így van és a könyvtár(os) feladata sem ennyi.

A kultúraközvetítés fontos helyszíne a könyvtár, ahová kicsik és nagyok egyaránt betérnek. Teszik ezt főleg a falvakban, ahol korlátozottak a szabadidő hasznos eltöltésének lehetőségei. A helyi könyvtárban is évek óta számos alkalom van arra, hogy az olvasáson túl szakkörökön, előadásokon, filmvetítéseken vegyenek részt az olvasók. Jelenleg is zajlik 2 szakköri foglalkozás, a gyertyaöntés illetve a vesszőfonás fortélyaival ismerkednek az érdeklődők és népszerűek a KönyvtárMozi keretében tartott filmvetítések is. Nem elhanyagolható a könyvek, érdeklődésre számot tartó folyóiratok használata sem, amelyek tényleg otthonossá teszik a – tavalyi évben 747 ezer forint összegű bútorbeszerzéssel támogatott – közösségi teret, hogy az megfeleljen a látogatók igényeinek.
Gratulálunk az elismerésekhez, jó munkát és további sikeres programokat kívánunk!

A könyvtár aktuális és tervezett programjai, az azokról szóló képes beszámolók a szolgáltatási hely közösségi oldalán érhetők el és tekinthetők meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük