Közlekedésből kitűnő

Brillírozott a “megye nyugati szeglete” a Szegeden, szombaton tartott megyei közlekedésbiztonsági vetélkedőn, ahol a pusztamérgesi Móra Olívia és a ruzsai Chiliciuc Márk bizonyult a megye legjobbjának, így ők képviselik majd Csongrád-Csanád megyét az országos versenyen

Kerékpáros Iskola Kupa néven fut a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-fökapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága által az általános iskolás diákoknak szervezett, felmenő rendszerű vetélkedő sorozata, amelybe minden intézmény szabadon nevezhette két fiú és két leány tanulóját. A rendőr-főkapitányság tornatermében és a Lechner téren gyűltek össze a diákok a megyei döntőre, ahol elméleti és gyakorlati tudásukról is számot kellett adniuk az egyenruhás zsűri előtt. Az esemény aktív résztvevője volt Vad Róbert, a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottságának titkára is, aki ezen az eseményen kívül, hivatásának részeként részt vesz a fiatalok tudatos és felelősségteljes közlekedővé nevelésében. Több témában – köztük a szabályok elsajátításában és alkalmazásában – tart előadásokat iskolákban is.

tesztlap kitöltés előtt a rendőr-főkapitányságon / fotó: delmagyar.hu

A szabályokat viszont nem elég ismerni; magabiztosan (és jó helyzetfelismeréssel, gyorsan) alkalmazni is kell azokat, miközben a járművünket – jelen esetben a kerékpárt – is biztonsággal irányítani kell, ezért a tesztlapos elméleti megmérettetést egy ügyességi verseny követte a rendőrkapitányság tornatermében.
Bár az ilyen jellegű vetélkedésnek megvan a játékos jellege is, Vad Róbert szerint sikerrel szólítja meg azt a fiatal generációt, amely a hétköznapi életéhez hasonlóan a közlekedésben is dinamikus, gyorsan alkalmazkodik és tanulásra fogékony – fontos tehát, hogy szabálykövető, a közlekedés többi résztvevőjét is tisztelő generáció lehessenek.

A pusztamérgesi általános iskolában nem ismeretlenek a szombati vetélkedőhöz hasonló események: rendszeresen tartanak a rendőrség munkatársai bűnmegelőzési-, közlekedésbiztonsági előadásokat és a kistérségi szintű “Közös kincsek – összetartó közösségek” pályázati programnak is voltak ilyen jellegű eseményei. Így eme pusztamérgesi sikerünkben az iskola felkészítő tanárainak, a Szegedi Rendőrkapitányság Mórahalmi Rendőrőrsének főnyomozójának, dr. Pőcze Tünde rendőr őrnagynak, valamint a pályázat önkormányzati és közművelődési koordinálóinak munkája is benne van…
A megyei verseny legjobbjai a fiúk közül Chiliciuc Márk lett, a lányok közül pedig Móra Olívia képviseli majd Csongrád-Csanád megyét az országos döntőben. Gratulálunk a szép sikerhez! Ha szűkebb régiónk többi közlekedője is követi a példájukat, akkor egy kicsit hátradőlhetnek a közbiztonságért, közlekedésért felelős szakemberek – illetve más, hasonlóan fontos területre összpontosíthatják figyelmüket.

forrás: www.delmagyar.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.