Megyei identitás erősítése 21.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat Ópusztaszeren, a Nemzeti Történeti Emlékparkban tartotta következő rendezvényét, ahol életre kelt a történelem, és a hagyományoké volt a főszerep.
A megnyitón Kormányos Sándor beszélt a hagyományőrzés fontosságáról, majd Bagi Alexandra világbajnok vezetésével látványos karate bemutatóval folytatódott a program, melynek végén a közönség lelkes tagjai is elsajátítottak néhány mozdulatot.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat 300 millió forint támogatást nyert az Európai Szociális Alapból a „Megyei identitás erősítése” című és TOP-5.3.2-17 kódszámú felhívás keretében. „A Csongrád-Csanád Megyei identitás erősítése” című TOP-5.3.2-17-CS1-2020-00001 kódszámú projekt átfogó célja a megye településeinek, térségeinek közösségteremtő kezdeményezése és cselekvőképességének fejlesztése, a közösségi, térségi identitás erősítése az adott célterületen élő helyi lakosság körében. A megye térségében élő közösségek identitásának erősítésében kiemelt szerepet töltenek be a programok, rendezvények, melyek segítik a társadalmi aktivitás és együttműködés erősödését. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, mely vissza nem térítendő támogatás.

sajtóközlemény

A korábban meghirdetett „Barangolás a Történelemben és a Megyei Értékek között” kvízjátékra számos kiváló pályamunka érkezett, mely nehéz feladat elé állította a zsűrit. Az osztályok kreativitása más-más szemszögből mutatta meg megyénk értékeit és a diákok történelem tudását.
Minden, a játékban résztvevő osztály meghívást kapott az Emlékparkba, a kvíz nyertesei pedig ajándékcsomagot vehettek át a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés alelnökétől, Dr. Polner Eörstől.
Az eredményhirdetést követően hagyományőrző lovasbemutató következett, melyet hatalmas érdeklődéssel nézett a közönség. A folytatásban az Emlékpark múzeumpedagógusai segítségével az Árpád-kori életet, öltözetet, harcászatot ismerhették meg a látogatók, illetve különböző kézműves- és környezetvédelmi foglalkozásokon vehettek részt.

fotó: Csongrád-Csanád megyei Sajtószolgálat

A nap folyamán megtekinthető volt a Feszty-körkép, Feszty Árpád monumentális alkotása a magyarok bejöveteléről. A festmény nemcsak méreteiben lenyűgöző, de művészi kivitelezésében is. A terepasztal segítségével, amelyet összehangoltak a festménnyel, valóban úgy érezheti magát a látogató, mintha az események részese lenne. A különböző jeleneteknél más-más hangeffektusok segítenek az élmény elmélyítésében. A „Szer története és Magyarország történelme 3D-ben” kisfilmek segítségével történelmünk meghatározó eseményeit tekinthették meg a résztvevők.
A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat közös ebéddel várta a gyermekeket és kísérőiket, majd a Jövőnkért Néptáncegyüttes népviseletbe öltözött táncosai a színpadon elevenítették meg hagyományainkat.

A program leginkább várt eseménye a Csongrád-Csanád Megye Tortája verseny eredményhirdetése volt. A tortáknak megyei alapanyagokat kellett tartalmaznia, két fordulóban versengtek a gyakorlott cukrászok. A megye járásaiból kilenc cukrászda indult a megmérettetésen, akik mind meghívást kaptak az Emlékparkba. A szakmai és társadalmi zsűri közös döntése alapján a szegedi Virág Cukrászda mestercukrásza, Gyuris László Csanád Vezér Csemegéje elnevezésű tortája kapta az első Csongrád-Csanád Megye tortája kitüntető címet. A nyertes tortából minden résztvevő megkóstolhatott egy szeletet.

A nap folyamán helyi termelők is kínálták portékáikat, az érdeklődők megismerkedhettek a különböző gyógynövények jótékony hatásaival és illatával, levendula szörpöt, homoktövis levet, és lekvárokat, valamint hagyományos kürtőskalácsot és kézműves édességet is kóstolhattak. Lehetőség nyílt kézműves tárgyak megismerésére, a résztvevők elleshették a könyvszobrászat és a fafaragás fortélyait is. A rendezvényt Kertész Ákos és Barátai remek hangulatú koncertje zárta.
Ismerjük meg együtt megyénk településeinek sokszínűségét! A projektet a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat valósítja meg 2021.01.01-2022.09.30 között. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
A projektről bővebb információt www.csongradcsanad.hu/identitas aloldalon olvashatnak.

További információ kérhető:
Katona-Lázár Mária
lazar.maria@csongradcsanad.hu

FRISSÍTÉS 2022. 06. 24. A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat sok szeretettel várja a Kedves Érdeklődőket 2022. július 2-án, a programsorozat következő, huszonkettedik állomásán, Forráskúton. Ismerjük meg együtt megyénk településeinek sokszínűségét!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük