Megyei identitás erősítése 30.

A következő rendezvény – a sorozat harmincadik állomásának – helyszíne a zákányszéki Művelődési Ház és Könyvtár volt, ahol számos program várta a kikapcsolódni vágyókat. A megnyitó után a színpadon köszönthettük a Zákányszéki Manó-Kert Óvoda és Bölcsőde előadását, a gyermekek különböző népi játékokat mutattak be, népviseletbe öltözve.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat 300 millió forint támogatást nyert az Európai Szociális Alapból a „Megyei identitás erősítése” című és TOP-5.3.2-17 kódszámú felhívás keretében. „A Csongrád-Csanád Megyei identitás erősítése” című TOP-5.3.2-17-CS1-2020-00001 kódszámú projekt átfogó célja a megye településeinek, térségeinek közösségteremtő kezdeményezése és cselekvőképességének fejlesztése, a közösségi, térségi identitás erősítése az adott célterületen élő helyi lakosság körében. A megye térségében élő közösségek identitásának erősítésében kiemelt szerepet töltenek be a programok, rendezvények, melyek segítik a társadalmi aktivitás és együttműködés erősödését. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, mely vissza nem térítendő támogatás.

sajtóközlemény

Majd a Szentesi HIKO Alapítvány, Bagi Alexandra világbajnok vezénylésével Oviolimpia következett, ahol a kisebbek csapatokat alkotva különböző ügyességi pályákon próbálhatták ki magukat, melynek teljesítése után a versengő csapatok ajándékcsomagban részesültek. A sport ezzel még nem ért véget, mert a helyi általános iskola tanulói futóversenyen mérethették meg magukat. A Megyei Önkormányzat számára fontos az egészséges életmód és a sport népszerűsítése, ezért a futóverseny győztesei Kormányos Sándor tanácsnok és Matuszka Antal polgármester közreműködésével vehették át nyereményüket. A nap során Bereczki Bence várta az érdeklődőket a hódmezővásárhelyi Alföldi Szabadidő Egyesület – Baranta Szakosztály vezetője, hogy a látogatók betekintést nyerhessenek és elsajátíthassák a hagyományos katonai harci formákat, mint például az íjászat, ostor használat és botos foglalkozások.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat Kollégái kézműves foglalkozásokkal készültek az érdeklődők számára, mely során makramé ékszerek és origami figurák készítésére volt lehetőség, melyeket az alkotók haza is vihettek magukkal. Délben minden résztvevőt megvendégelt a Megyei Önkormányzat és a Zákányszéki Óvoda Konyha. Tarhonyás hús és hagyományos fonott kalács volt a menü, mely mindenki ízlését elnyerte, jó étvággyal fogyasztották el a látogatók közös ebédjüket.

A színpadon következett a Szegedi Tudományegyetem Fafúvós Triója, az előadást a nézőközönség lenyűgözve hallgatta, és a végén hatalmas tapssal jutalmazta. Ezt követően a Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói mutatkoztak be, akik verses színielőadásokkal készültek. A folytatásban a Homokháti Szociális Központ Zákányszéki Tagintézményének keretében működő Kék Nefelejcs Nyugdíjas Klub tagjai mutatták meg tehetségüket. A nap során lehetőség nyílt kipróbálni a Virgonckodó Játszópark nagy méretű, kézzel készített népi fajátékait, melyek különböző ügyességi és logikai elemeket tartalmaztak, kicsik és nagyok egyaránt félretették a játék idejére a mobiltelefonjaikat.

Az egészséges életmód fontosságát hangsúlyozva a Mórahalmi Egészségfejlesztési Iroda is készült a rendezvényre. Különböző friss gyümölcsöket hoztak, és bemutatták a turmixgéppel egybekötött kerékpárjaikat, melyekkel minden résztvevő tekerhetett magának egy igazán egészséges turmixot.
A rendezvény elhagyhatatlan elemeként helyi és megyei termelők, kézművesek is megmutatták munkáikat. A látogatók megcsodálhatták a levendula termékeket és annak elkészítési módját, gipszfigurákat, festményeket, népi ékszereket, horgolásokat és csomózott ékszereket. Lehetőség nyílt megkóstolni házi lekvárokat, mézeket és sajtkészítményeket, az érdeklődők egy kötetlen beszélgetés keretei között a termelőktől megtudhatták az előállítási technikák fortélyait.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőrkapitányság Kollégái is várták a nap során a résztvevőket, különböző kvízekkel. A vetélkedőkön keresztül hívták fel a figyelmet a közlekedésbiztonság és bűnmegelőzés fontosságára. A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat projektje során elkészült kiadványokból bemutatót tartottak a szervezők, és a településekről készült imázsfilmeket is megtekinthették a rendezvény látogatói.

Két kiadványról részletes könyvbemutató került megrendezésre az írók részvételével. Az egyik kiadvány Enyedi Zoltán fotóhagyatékából készült Pillanatképek az egykori Csongrád Megye mindennapjairól, a másik bemutatott könyv pedig a Napsugaras ház rejtélye, mely izgalmas kalandokon keresztül mutatja be megyénk értékeit, legendáit és kincseit.

A rendezvény zárásaként a színpadon a Szentesi Jövőnkért Néptáncegyüttes előadását láthatta a közönség, akik Dél-Alföldi táncaikkal búcsúztatták ezt a remek napot.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat sok szeretettel várja a Kedves Érdeklődőket 2022. szeptember 29–én, a programsorozat utolsó állomásán, Csanádpalotán.

A projektet a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat valósítja meg 2021.01.01-2022.09.30 között.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. A projektről bővebb információt www.csongradcsanad.hu/identitas aloldalon olvashatnak.

További információ kérhető:
Katona-Lázár Mária
lazar.maria@csongradcsanad.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük